Vlašské orechy

Vlašské orechy sú bohatým zdrojom energie, obsahujú veľa vlákniny a vitamínu E, podporujú znižovanie cholesterolu.

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík.
Zo stopových prvkov vlašské orechy obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán.

Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy.
Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek.

Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky.

Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán.
Vysoký obsah medi vo vlašských orechoch je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti.

Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

Obsah tukov vlašského orecha, ktorých je až 70% tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (napr. alfa-linolenová kyselina), ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Okrem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu.

Odborníci odporúčajú zjesť denne aspoň päť vlašských orechov.
Ľudia so zvýšeným cholesterolom by ich mali zjesť aspoň desať.

Vlašský orech obsahuje 40-60% tukov, z ktorých je množstvo zdravých omega-3 mastných kyselín.

Vlašské orechy skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste, pretože majú sklon rýchlo plesnivieť.

100g vlašských orechov obsahuje: 13.71g sacharidov, 15.23g bielkovín a 6.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 441mg
Fosfor – 346mg
Horčík – 158mg
Mangán – 3.414mg
Sodík – 2mg
Vápnik – 98mg
Zinok – 3.09mg
Železo – 2.91mg
Vitamíny:
Betakarotén – 12µg
Vitamín A – 1µg
Vitamín B1 – 0.341mg
Vitamín B2 – 0.15mg
Vitamín B3 – 1.125mg
Vitamín B5 – 0.57mg
Vitamín B6 – 0.537mg
Vitamín B9 – 98mg
Vitamín C – 1.3mg
Vitamín E – 0.7mg
Vitamín K – 2.7µg

Pripravte si

Potrebujeme:
1 dozreté avokádo, 2PL lahôdkového sušeného droždia, soľ, hrsť vlašských orechov

Postup:
Dozreté avokádo roztlačíme, pridáme lahôdkové droždie, štipku soli a nasekané vlašské orechy.
Všetko dôkladne zmiešame.

Túto nátierku pripravíte za chvíľu a je nielen veľmi chutná, ale aj vizuálne zaujímavá.
Chlebíčky môžete ozdobiť polkou vlašského orecha

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *