Potraviny, zázračné lieky

potraviny-zazracne-liekyČlánok na zamyslenie …

Mozog

ukľudňujúce potraviny- cukor, med, sacharidy
povzbudzujúce potraviny – kofeín, proteíny

Mali by sme jesť – potraviny z mora, kyslé mlieko, jogurty, nemastné mäso. Trávenie tukov je zložité, preto sa spomaľuje činnosť mozgu.
Ak chcete byť bdelí,vyvarujte sa sladkého. Na bdelosť stačí trochu kávy. Je vhodné kávu popíjať po malých dávkach (kofeín vyvoláva závislosť).
Po ovocí a orechoch nám to myslí lepšie. Obsahujú bór (nachádza sa aj v listovej zelenine).

Elixír pre starnúce mozgy je zinok, tiamin, riboflavin, karotén, železo.

  • ak Vás opúšťa pamať, chýba Vám zinok
  • ak máte zlé výsledky v testoch, trpí krátkodobá pamať: nejedzte sadlo, strácate orientáciu a vadí to pamäti
  • pamäti tiež vadí alkohol
  • na náladu je kyselina listová, jej nízka hladina vedie k depresiám (mali by ste prijať od 200 do 500 mg denne)
  • selén je potrebný v množstve asi 70 mikrogramov na deň
  • na depresiu su vhodné orechy
  • cesnak dvíha náladu, podobne ako feferónky

Mŕtvica

jesť-ovocie, zeleninu, mrkvu, špenát, beta karotén, kapustu, oranžovú zeleninu, vitamín A a potraviny bohaté na Kalium to znamená ryby alebo potraviny bohaté na Omega -3 mastné kyseliny

Pozor, soľ napomáha mrtici- lebo poraní cievy, alkohol striedmo

Srdce a cievy

vhodné potraviny- cesnak, cibuľa-pol denne, orechy, mandle, ovocie, zelenina

Dva roky vegetariánskej stravy a riziko infarktu sa zastaví. Piť olivový olej, iné oleje nepoužívať, lebo obsahujú omega 6 mastné kyseliny. Jedzte veľa rýb, sardinky, makrely – obsahujú omega 3 mastné kyseliny. Menej mäsa a vajec. Znížiť prijem potravín živočíšneho pôvodu, to je mäsa.
Denne môžete 1 deciliter vína. Káva a alkohol nie.

Jedzte – vitamin E a C, beta karotén, lúšteniny, ovocie l šálku denne, 2 jablká denne, mrkvu, čokoládu, nízka hladina cholesterolu zaviní depresiu. Aspirín sa nesmie jesť pred operáciou. Cesnak a cibuľu proti zrazeninám, možno ho jesť aj osmahnutý na oliv.oleji alebo drvený.
200 gramov tuniaka zriedi krv ako jedna tabletka aspirínu, účinkuje asi 4 hodiny po jedle.

Pri jedení tučných rýb sa uvoľňuje menej tromboxanu ako napr.pri mäse, čím sa nevytvárajú zrazeniny na cievach-neupchávajú sa cievy, podobne pôsobia feferónky, kurkuma, zázvor, zelenina, rasca, hrebíček, koreniny.

Strava proti rednutiu kosti

vhodné: potraviny bohaté na vápnik, ovocie, ananás, vitamín D
škodia: kofeín, soľ a alkohol

Vápnik stavia kosti, hlavne ženy sú ohrozené, rolu hraje aj dedičnosť, strava a pohyb. Na kosti je bór, za to že vás postihne rednutie kostí alebo zlomenie kosti je zodpovedný bór.
Ak nejete orechy a ovocie, nemáte dostatok bóru a jeho nedostatok bráni metabolizmu vápnika. Bór dramaticky zvyšuje hladinu estrogénu a bráni deminerilizácii kostí.
Bez bóru sa v tele neudrží vápnik. Zistilo sa, že ak telo dostane 3 mg bóru, strata vápnika z kostí klesla o 4O percent. Bór zvyšuje hladinu steroidných hormonov v krvi.

Zlé je to, že priemerný človek prijíma len polovicu bóru, preto aj ľudia, čo pijú dosť mlieka sú náchylní na rednutie kostí. Vegetariáni trpia rednutím kosti menej.
Bór obsahujú: jablká, hrušky, hrozno, ďatle, hrozienka, mandle. V ananásovej šťave je mangán, ktorý má podobné vlastnosti ako bór. Ak ho nie je dosť, vzniká osteporóza. Ženy s osteoporózou ho majú len jednu tretinu. Ananásy sú plné mangánu.
Zdroje: ovsená kaša, orechy, obilniny, fazuľa, špenát, čaj, mletá  pšenica.

Ak si človek zamlada vybuduje kosti, potom ich má v starobe lepšie. Keď ustáva prísun estrogénov v prechode začína úbytok kostí, denne treba dodať 1000 mg vápnika.

Zázvorový liek
na kĺbny reumatizmus, má protizápalové účinky: 5 g-čo je jedna tretina kávovej lyžičky zázvoru trikrát denne lebo lieky na reumatizmus vlastne znižujú zápalové procesy.
Zázvor
1.blokuje prostaglandíny, leukotrieny
2.rozkladá zápalové kyseliny v kĺbnej tekutine

Proti zápalom pôsobí aj kurkuma a hrebíček.

Osteoartritída

Zápal kostí a kĺbu.Viď hrboľaté prsty.

vhodné potraviny: rybí tuk, zázvor, tretina lyžičky 3 krát denne alebo tri strúčiky cesnaku denne-ak nevadí žalúdku.

Artritídu vyvolávajú kukurica, pšenica, mäso, vždy testovať, vylúčiť na týždeň…zároveň znížiť omega 6 tuky.

Alergická sinovitída

Zápal synoviálnej blanky. Táto membrána v dutinách kĺbov vytvára tekutinu, ktorá kĺby udržuje premastené a umožňuje im ľahký pohyb. Ľudia, ktorí na túto nemoc trpia rôznymi alergiami,vyrážkami, koprivkou a sennou nádchou.
Môže to spôsobiť napr. mlieko a syr. Ak takýmito reumatickými záchvatmi trpíte, treba to preveriť tak, že ak vám mlieko nerobí dobre a vypijete ho, ak bude reakcia, potom vylúčiť mlieko zo stravy.

Vápnik je aj v kapuste a sóji. Z kapusty sa vstrebáva lepšie ako z mlieka. Vitamín D posilňuje kosti, zistilo sa, že  ženy, ktoré tri roky užívali vitamín D mali menej zlomenín ako ženy, ktoré ho neužívali.

Zdroje vitamín D: losos, sardinky, pór, v zime klesá, lebo k zabudovaniu do organizmu je potrebné slnko. Soľ je zlodej vápnika, znižuje ho o 30 percent pri slanej strave.

Môže pitie kávy zlomit bedrá? 3 šálky sú bezpečné, ale káva podporuje osteoporózu, kto pije kávu má riziko zlomenín o 50 percent vyššie. Alkohol viac ako 3-6 pohárov škodí.

Diéty a kĺbny reumatizmus

vhodné: tučné ryby, vegetariánska strava, zázvor
nevhodné – kukurica, pšenica, mlieko, mäso, omega 6 mastné kyseliny

Pri kĺboch vždy myslieť na potravinovú alergiu. Vhodný je  pôst. Tri dôvody, prečo by sme sa mali vzdať mäsa:
1.obsahuje tuk, ktorý podnecuje zápaly
2.mäso môže vyvolať alergické reakcie
3.konzervované obsahuje konz. látky
4.dať sa k vegetariánom

Diéta – z bylinkových čajov, zeleninových vývarov, šťavy z mrkvy, repy, zeleru, zemiakov a nasledovných päť mesiacov vegetariánska strava – žiadne živočíšne tuky.
Niekedy škodia paradajky, škodia kĺbom, artritída sa zhorší. Asi 5 percent je alergickej artritídy. Jeden sleď denne odoženie reumatolga, podobne ako kúsok lososa, makrely,vlastne omega 3 mastné kyseliny.
Štrnásť dní užívať rybí tuk, stav sa zlepší o polovicu. Rybí tuk znižuje látku leukotrien, ktorá vyvoláva zápaly. Na artritídu nie sú vhodné nasýtené tuky.

Chrípka

Vírus ničí
1. Zázvor
2. Huba šii-take, obsahuje lentinan, ktorý bojuje s chrípkou
3. Protiúčinky má kvercetín v cibuli

Proti sennej nádche, nachladnutiu, chrípke,dutinám. Tri mesiace pred sezónou jesť jogurty. Ľudia, ktorí jedia jogurty majú menej sennej nádchy a alergií. Pridať vitamín C. Trikrát týždenne jesť pálivé  papriky.

vhodné jesť slepačiu polievku, cesnak, chren, feferonky, pálive kari, vitamín C, jogurt
nevhodné – mlieko

Astma

vhodné: cibuľa, cesnak, rybí tuk, feferonky, ovocie, zelenina, vitamín C a káva
nevhodné: potraviny živočíšného pôvodu, orechy, vajcia, koly-astma je dodnes záhadou

Je charakterizovaná sípaním. Pľúca sa upchajú, čo vedie k svalovým kŕčom.

Liečba:
1. cibuľou-kvercetín stabilizuje bunkové membrány, ktoré  uvoľnujú histamín.
2. niektoré druhy astmy môžu byť spôsobené Chlamýdiou pneumonie.

Jedzte tučné ryby, rybí tuk má protizápalové  účinky, regeneruje výstelku dýchacích ciest a uľahčí dýchanie lebo ničí tvorbu leukotrienov, ktoré podnecujú vznik astmy tisíckrát viac ako histamín. Treba pravidelne jesť omega 3 mastné kyseliny, makrely sardinky, rybí tuk prináša taktiež úľavu. Pridajte 300 mg vitamínu C denne. Nejesť mäso a mlieko.

Jesť ohnivé feferonky, otvárajú dýchacie cesty, stimulujú nervové zakončenia v tráviacom trakte, ktoré riadia uvoľňovanie vodovitých tekutín v ústach, hrdle, pľúcach. Kapsaicín má protizápalové účinky. Na uvoľnenie je dobrá káva. 3 šálky sa rovnajú jednej dávke teofilínu.

Niektoré potraviny môžu u detí vyvolať akútny záchvat astmy- orechy, ryby, vajcia, čokoláda, cola. Je to tzv. astmatický záchvat z potravín, prejaví sa o deň, preto každú takúto potravinu treba vyradiť na pol roka. Pri astme z kravského mlieka vylúčiť mlieko, známa je astma po glutamane sodnom.

Čaje na kašeľ a bolesti v krku

Ruský chrenový punč
do 2 dcl vody dať 1 lyžičku chrenu strúhaného, 1 lyžičku medu, 1 lyžičku hrebíčka-usrkávať pomaly a stále miešať alebo kloktať

Čaj z pepermintu –lekorice
ukľudňuje hrdlo a potlačí kašeľ. Používať uvážene, lebo dvíha tlak krvi.

Kloktadlo zo šalvie
1 lyžička šalvie, 10 min luhovať-nedáva sa deťom do dvoch rokov

Cibuľový sirup
6 cibulí a pol šálky medu, dve hodiny variť, precediť a užívať v pravidelných intervaloch niekoľkokrát denne

Laryngitída

Ak chraptíte, zápal hrtanu-  ananásová šťava s trochu zázvoru, muškátového orieška, rozmarýnu, mäty, pepermintu, tymianu a kardamonu.
Ak máte upchané dutiny 10 kvapiek omáčky z feferoniek a tekutinu vypite alebo žujte feferonky alebo mexické korenie, do polievky pridajte cesnak.

Nádcha

Odoženiete cesnakom, ak začne škrabať v krku, cesnak alebo cibuľu, denne 2 strúčiky cesnaku. Pite veľa tekutín, choré sliznice sú dehydrované a tam sa vírusom darí. Teplé nápoje sú lepšie. Pred posteľou zjesť opečenú cibuľu.
Ak ste zahlienení, vyhýbajte sa mlieku. Mlieko nezahlieňuje, ale pôsobí na organizmus opačne-ukľudňuje hlienové receptory, čím potlačuje prietok sekrétov a zahlienenie predlžuje.
Mlieka sa vzdať aj pri problémoch s dutinami. Brať vitamín C. Fajčiari brať 3,5x viac vitamínu C. Neslaná strava pomáha liečiť bronchitídu.

Zápal močového mechúra

vhodné sú brusnice, čučoriedky, veľa tekutín
nevhodné sú káva a čokoláda

V brusniciach je látka, ktorá zabráni prisatiu E.coli na sliznicu močového mechúra, E.coli sa odplavia- na to pol šálky denne brusníc alebo čučuriedok. Terapia pol litra čučošťavy tri týždne.
Ak trpíte opakovaným zápalom močových ciest denne pite šálku brusnicovej šťavy a zároveň veľa vody. Šťava nevylieči, ale zmierni chorobu. Treba aj antibiotiká.

Vírus oparu

Pery popraskané, afty v ústach, vriedky na genitáliach, pásový opar. Pacienti s oparom majú mať stravu s vysokým obsahom lyzínu a nízkym obsahom arginínu. Vysoký obsah lyzínu má mlieko, sója, mäso.

nesmú – čokoládu, orechy, želatínu

Opary podnecujú: mandle, orechy, kešu, lieskové orechy, arašidy, vlašské orechy, čokoláda, želatina. Obmedzte kokos, jačmen, kukuricu, ovos, pšenicu, cestoviny, kapustu. Sledujte, čo vadí.Vždy sa objavia puchýrky.

Menštruácia

vhodné – jogurt, potraviny s vysokým obsahom Ca, sacharidy, omega 6 mastné kyseliny, sója, estrog. potraviny
nevhodné – kofein, strava s nízkym obsahom tuku

Ca tlmí výkyvy nálady. Jeden pohár mlieka alebo naviac Ca zlepší náladu a bolesť.
V týždni pred menzesom užiť 1300 mg Cu denne. Naviac trpia tieto ženy bolesťami hlavy, chrbta, svalov. Silné krvácanie urobí-mohol by chýbať mangán, vtedy sa nedostáva telu Fe, Zn, Cu. Jesť viac potravín s ich obsahom. Veľa Mn je v čaji.
Príliš málo tuku v strave, ak nie je dostatk LDL , nemôže telo menštruovať lebo sa zníži estrogen. Dobre je jesť olivový olej.

Sladké je vhodné jesť  tiež, sacharidy sú dobrým liekom. Jesť každé  tri hodiny. Estrogen možno nahradiť sójou, ľanovým semenom,bórom, ktorý dvíha estrogen. Jesť ovocie, orechy. Pivo ho zvyšuje taktiež. Teplo v prechode-treba piť chladnejšie a pomaly. Rýchle pitie škodí.

Cukrovka

vhodná je cibuľa, cesnak, škorica, vláknina, fazuľa, lušteniny, ryby, jačmeň.

Pri cukrovke je v krvi veľa cukru, slinivka nevytvára dosť inzulínu. Sú dva typy 1 a 2. Typ 2 vzniká u starších-inzulínu je dosť, ale neúčinného. Treba jesť kontrolovane.

Je príčinou diabetu mlieko?
Ak sa v rodine vyskytla cukrovka, áno, po niekoľkých rokoch sa môže vyskytnúť ako alergia potravinová, preto takým deťom netreba dávať do 1 roka mlieko. Kojené deti sú ochránené od diabetu.
Hrozbou č.2 je nadváha a rezistencia na inzulín. Ryby zabraňujú diabetu o polovicu. Treba 30 g rýb denne a kapslu s rybím tukom.
Obmedzenie nasýtených tukov mliečneho pôvodu a tučných rýb môže zabrániť diabetu. Zemiaky sú pre cukrovku ako bombony. Zemiakova kaša spôsobí väčší výkyv hladiny cukru ako zmrzlina.

Jedzte cibuľu, obsahuje alicín, brokolicu-chróm, ovláda hladinu cukru a zvyšuje učinok inzulínu- CHRÓM SA NAPOJÍ na inzulín a 100x zvýši jeho účinok. Chróm je v orechoch, hubách, obilí, pšenici, pive, víne.
Vhodné sú škorica, kurkuma, hrebíček, bobkový list-štipka týchto môže udržať glukózu v norme. Vlákniny a sacharidy sú vhodné. Mrkva je nevhodná. Antioxidačné vitamíny sú vhodné.Vitamín E, C a betakarotén. Je ich treba lebo cievy diabetika sa upchávajú silnejšie.

Akné a uhry

že čokoláda-blbosť, veľa jódu-jód prijímame v soli, uhry, čo sa týka dedičnosti, postihnutý trudovitosťou trpí nedostatkom zinku-pšeničné klíčky, arašidy, orechy

AIDS

Nevie sa, ale možno použiť potraviny na zlepšenie imunity. Zelenina a ovocie zastavuje AIDS, konkrétne vitamín C a Glutation a aj  cesnak.

Benígne ochorenie pŕs

Nerakovinové bunky v prsiach-fibroadenom pŕs. Ak sa vyradí čokoláda a kofeín, dôjde k úľave. Kapusta a krájaná zelenina je vhodná.

Zákaly

Zelenina a špenát vás zachráni pred zákalmi

Chronická únava

vždy myslieť na potravinovú alergiu

Krohnova nemoc

Zápalové ochorenie čreva. Vadí pšenica, mliečne potraviny, zelenina, droždie, rajčiny, citrusy, vajcia. Jesť tučné ryby a omega 3 mastné kyseliny, riešiť imunitu.

Ušné infekcie

Vždy uvažujte potravinovú alergiu. Vzniká chronický zápal a opuch stredného ucha, ktorý vedie k hnitiu, rozvinie sa infekcia, volá sa ser.Ottitis-ak sa nelieči, poškodia sa kosti v uchu až k strate sluchu. Hľadať potraviny, najviac mlieko, pšenica, vajcia, arašidy, sója. Treba nájsť potravinu, ktorá vadí.

Glaukom-zelený zákon

vhodné: olej z tresčích jater, rybí tuk

Bolesti hlavy

Spôsobujú: kofein, čokoláda, syr, jogurt, kyslá smotana, soľ, alkohol, gluraman sodný, citrusy a iné ovocie/banány, hrozienka, čierne slivky/, domáci chlieb s droždím.
Ukľudňujú: ryby a rybí tuk, zázvor, bolesti závisia aj od genetiky

Bežné potraviny obsahujú tyranímy a dusitany, ktoré vyvolávajú zmeny nervov a pôsobením na cievy vyvolávajú alergické reakcie. Imunitný systém môže tieto látky brať ako antigény. Potraviny pôsobia cez zložitý systém prostaglandínov, preto môžu mať nepriamy vplyv na bolesti hlavy.
Amíny tiež ako zlúčeniny vyvolávajú  bolesti hlavy, napr v proteínoch a v čokoláde. Citrusy, červené víno obsahuje tyramín. Plesňové a údené syry. Biela čokoláda bolesti hlavy nepodnecuje. Parky v rohlíku nejedzte, lebo obsahujú veľa dusitanov, zároveň salámy.

Ak bolí hlava vynechať kávu, kofeín sťahuje opuchnuté krvné cievy, ale keď kofein vyprchá, kedysi stiahnutá cieva silne opuchne, opäť sa rozšíri a bolí viac.
Ak vás ráno bolí hlava, máte abstinenčné príznaky z nedostatku kofeínu alebo keď trpíte bolesťami hlavy cez víkend môže to byť tým, že vtedy pijete menej kávy.

Ako sa zbaviť závislosti na kofeíne: znižovať pomaly spotrebu kávy dovtedy, kým sa nebudete cítiť lepšie, má to trvať aspoň  týždeň. Obmedzte aj iné zdroje kofeínu ako sú Coca coly a iné.

Bolesti hlavy zo zmrzliny

Šok z chladu urobí bolesť na čele/asi 3O sekúnd alebo sa stretne s podnebím a vyvolá reakciu s piatym lebečným nervom, ktorý je hlavný prenášač bolesti hlavy.

Bolesti z opice

Dávajte pozor, čo pijete, odborníci radia zjesť pred spaním malé jedlo napr. s obsahom fruktózy – ovocnú šťavu, fruktóza môže metabolizovať alebo ovocie, je vhodné piť veľa tekutín.

Agresivita

Cukor ukľudňuje. Nízka hodnota cholesterolu spôsobí agresivitu, dobré je jesť zložité sacharidy ako cestoviny, obilniny, chlieb, ktoré dlhšie trávia a hlava sa ukľudní.

Deti a bolesti hlavy

Pozor na mlieko,vajcia, čokoládu, pomaranče, pšenicu, syr, paradjky.

Liečenie migrén

Zázvor 1/3 kávovej lyžičky rozmiešať  s vodou a vypiť. Rybí tuk sa preventívne používa proti bolestiam hlavy.

Vysoký krvný tlak

Zeler 2 bulky denne zníží tlak o 15%. Cesnak, cibuľa, makrely-jedna plechovka denne, vitamín C, ovocie, draslík, ktorý kontroluje aj Na, Vápnik, obmedziť soľ, alkohol len 1 dcl, káva príležitostne.

Zimná depresia

Počas zimy je nedostatok svetla ,ktorý mení procesy v mozgu. Kofeín v malých dávkach môže zlepšiť náladu, ale vo vyšších poškodí. Tesne pred skúškou jedzte potraviny, ktoré majú málo sacharidov, hodne proteínov a málo tuku.

Spánok – cibuľa, pôsobí na centrálny nervový systém.

Úzkosť a stres – zlepšujú cukor, škroby, vyvolávajú kofeín, alkohol. Ak vypijete viac ako jednu šálku denne, vzniká kofeínová závislosť. Pozor, umelé sladidlá mozog neukľudnia. Kofeín vyvoláva záchvaty paniky. 7 šálok je toxická dávka.
Okamžitý liek pri panike: prestať piť kávu.

Hnačka

Jesť jedlo s obsahom škrobu, nie tekuté a nie sladké. Cukor odvádza vodu a soľ, čo vedie k vracaniu, nenechajte dieťa hladovať, lepšie dať bežné potraviny, ako umelú výživu.
Má sa jesť: obilniny banány, ryžu, koreňovú zeleninu, mrkvu, zemiaky, cesnak, zázvor, čaj
Nesmú sa: fazuľa, kapusta, cibuľa, potravinys vysokým obsahom vlákniny, hrubé ovocie, celozrnné pečivo, káva, rýchle polievky.

Obilninová polievka

Pol šálky ryže, 2 šálky vody, 1/4 kávovej lyžičky soli, musí sa dať piť. Nepridať cukor, zjesť koľko sa dá.

Čučoriedkova polievka-/obsahuje tanín len v sušených čučoriedkach/

Jogurt áno, mlieko nie. Do jedného roku JOGURT nie, ani ovocné  šťavy a sladidlá. Aj  káva spôsobuje hnačky, vylúčiť na niekoľko dní. Niekedy sorbit privodí hnačky. Banán proti bolesti žalúdka. Jesť 5 až 7 krát denne.

Zápcha

Otruby, celozrnné chleby. Jednu polievkovú lyžicu denne ryžových alebo pšeničných otrúb. 6-8 pohárov vody. Vlákninu dávať postupne a piť. Káva maximum jedna šálka. Slivky-asi obsahujú difenyllysatin alebo horčík. Rebarbora nemá preháňacie účinky. Hltanie vyvoláva nevoľnosť. Uvariť ryžovú a mrkvovú polievku. Jesť málo cukru, jesť často. Deti sa nesmú postiť.

Kolika u detí

Ak dieťa neprestáva plakať a matka musí vynechať mlieko, vadia protilátky od kravy, lebo dieťa nemá vyvinutý zažívací systém, aby tieto protilátky vedelo spracovať. Úľava príde asi po týždni. Na ukľudnenie je dobrý cukor.
Cesnak pôsobí ukľudňujúco, cesnak v jedle matky spôsobí silnejšie satie mlieka kojencom, zistilo sa, že keď sa matka naje cesnaku pol hodiny pred kojením, dieťa vypije viac mlieka. Koreniny pôsobia takisto.

Alkohol odradzuje od satia, takže neplatia reči o viac mlieku, zistilo sa výskumom, že dieťa vypije menej mlieka. Deti nemajú jesť čokoládu, lebo tá obsahuje mlieko, ktoré obsahuje kravské protilátky, ktoré nevedia spracovať.
Ak dieťa neprestáva plakať, prejdite z kravského mlieka na sójové. Ale aj matka nesmie piť mlieko.

Vredy

Zlepšujú: banány, šťava zo zelenej kapusty, lekorica, čaj, feferónky/pálivé/
Zhoršia:  mlieko, pivo, káva, kofeín

Mlieko po vypití neutralizuje kyselinu v žalúdku len dvadsať minút. Potom sa hladina ešte zvýši, lebo sa podnietila vypitím mlieka tvorba gastrínu, ktorý vyvolá tvorbu ďaľšej HCl-až 3 hodiny. Vhodný je prechod na vláknitú stravu. Vysokovláknité sacharidy sú na vredy dobré.

Potraviny, ktoré tvoria kyselinu: mlieko, pivo, káva, čaj, Cola a umelé nápoje
Vhodné sú koreniny, podporujú liečbu, podobne cesnak.
Káva  je  nevhodná- pacient necíti bolesť, ale je to zavadzajúce. Alkohol škodí hlavne dvanástorníku. Pivo je továreň na kyselinu, z neznámych dôvodov zvyšuje kyselinu aj biele víno. Nepite teplé nápoje- teplo môže vyvolať dokonca aj rakovinu.

Platí ale, NEJESŤ VEĽA JEDLA.

Žalúdok

Na posilnenie žalúdka banány a ovocie. Banány stimulujú množenie buniek a hlienu, ktoré tvoria silnejšiu bariéru medzi výstelkou žalúdka a lepkavou kyselinou a dá sa pozorovať zosilnenie zalúdočnej steny.
Kapusta obsahuje prírodné lieky proti vredom: Jeden liter čerstvej šťavy z kapusty denne pomáha k vyliečeniu sliznice žalúdka lepšie ako lieky. Počas troch dní to treba dodržiavať.
Pepermint-lekorice je vhodný tiež. Je vhodný, ale nie veľa, lebo zvyšuje tlak krvi a kto má problémy s cievami má problém. Vhodná je červená fazuľa. Zelený čaj taktiež, obsahuje katechin.

Spastický tračník-hrubé črevo

Vadí: mlieko, sorbit, fruktóza, káva, obilniny, úľava sú otruby.

Každý deň dve hrste pšeničných otrúb, jeden pomaranč, jedno jablko pomáha pri syndróme dráždivého tračníka, zápche a divertikulách. Hodne vlákniny. Pšenica, kukurica, žito dráždia tračník, ryža je najvhodnejšia.
Problém tračníka je v nerovnováhe baktérií v črevnom trakte, vyvolaných potravinami a antibiotikami. V zdravom hrubom čreve je normálne dvojnásobné množstvo anaeróbnych baktérii, u dráždivého čreva je to naopak.
Niektoré potraviny teda ničia normálnu bakteriálnu flóru a aktivitu, vyvolávajú poruchy, ktoré vedú k zápche, hnačkám, bolesti a hlavne nafukovaniu.

Pri odstránení postupovať: písať si zoznam jedla a postupne vylučovať potraviny, ktoré to spôsobujú.

Divertikuly

Otruby, 100% celozrnný chlieb, ovocie, je nutné mať 1-2 stolice denne. Brať 2-3 lyžičky 3x denne otruby. Jesť jadra a semienka.
Nedostatok vlákniny mení tuhosť výkalov, takže esovitá časť tračníka musí vyvolať vysoký tlak a to spôsobuje pretrhávanie tračníka.

Ľadvinové kamene

Vzniku bráni: ovocie, zelenina, vláknina, voda
Podporuje: proteíny, mäso, Na, šťaveľany, Ca v potrave

Strava je liek číslo jedna.  Mäso maximum 200 g denne, vegetariánska obrana. Obmedzte soľ, mäso na 100g, potraviny, ktoré sú bohaté na šťaveľany. Jedzte vláknitú zeleninu a obilniny.

Žlčové kamene

Hodne zeleniny, sóje, olivového oleja.
Záchvaty žlčníka podporujú káva, cukor. Pomáha pol pohára vína, piva, 1dcl alkoholu, VIAC NIE.
Pravidlo: Príliš veľa cukru – Málo vlákniny škodí. Nepiť kávu. Dlhá doba bez jedla, bez raňajok môže privodiť vznik žlčových kameňov. I malá nadváha je rizikom pre ich vznik.

Rýchle chudnutie nie je vhodné, lebo sa nevyprázdňuje žlčník, denne ho treba celkom vyprázdniť, keď sa obmedzí prísun tuku, žlčník sa nesťahuje, žlč sa tam hromadí a môžu vzniknúť kamene. Preto treba vziať dve polievkové lyžice olivového oleja.
Pri štúdiu ultrazvukom vedci zistili, že s požitím tuku nemajú sťahy žiadnú spojitosť. Chudnúť pomaly, max 1,5 kg za týždeň.

Rakovina všeobecne

Prevencia: zelenina, cesnak, cibuľa, kapusta, sója, mrkva, paradajky, ovocie, ryby, čaj a mlieko
Nevhodné: tučné pokrmy, oleje, alkohol

Rakovina sa rozvíja roky, preto je čas zastaviť proces jej tvorby. Pozor na údeniny. Kto konzumuje 2x denne ovocie a zeleninu má omnoho väčšiu šancu vyhnúť sa rakovine.
Beta karotén je akoby nový liek proti tejto chorobe. Jedzte aj jogurt, pepermint, makrely.

Rakovina hrubého čreva

+ pšeničné otruby, zelenina, kapusta, mlieko, jogurt, morské produkty, Ca, vitamín D.
-  tučné potraviny, červené  mäso, alkohol

Potraviny uvedené ako + zastavujú  polypy za dva týždne, jesť 225g makrely denne, jesť hodne zeleniny s vysokým obsahom vlákniny, prijať 1,5g Ca denne. Calcium môže potlačiť bujnenie rakovinových buniek na polype.
Kombinácia: miska obilnín a šálka nízkotučného mlieka denne je 200mj vitamínu D.

Rakovina prostaty

Tučná strava zaviní rakovinu prostaty. Podobne mlieko a mliečne výrobky, syr, vajcia a mäso. Hlavný vinník je tuk.

Rakovina žalúdka

+ kapusta, cesnak, čaj, cibuľa, sója, ovocie, zelenina
-  soľ a mäso, denne jedna cibuľa, cesnak, pažítka, čaj, sója

Zabudnite na soľ a mäso. Denne cibuľa, cesnak, pažítka, čaj a sója.

Rakovina pankreasu

+ ovocie-citrusy, paradajky, lušteniny
- nie slané bravčové mäsá, vhodné je sušené ovocie.

Jesť paradajky, obsahujú lykopen, jedenkrár týždenne lúšteniny, vyhýbať sa mäsu a tuku.

Rakovina kože

Vhodné omega 3 mastné kyseliny z rýb, 2x týždenne ryby, olivový olej, vitamím C.

Rakovina maternice

Vhodná: mrkva, špenát, brokolica, ananás, melón, hlávkový šalát, jogurt, syr.
Nevhodná: tuky, mäso.

Rakovina krčku maternice

Brokolica a rajčiny, fazuľa, vitamín B, spôsobuje ho nedostatok kyseliny listovej.

Rakovina hrtanu

Vhodná mrkva, beta–karotény, sladké zemiaky.

Rakovina prsníka

Vhodná: kapusta, brokolica, ovocie, zelenina, fazuľa, sója, tučné ryby, makrely, pšeničné otruby, olivový olej.
Podnecujú: mäso, nasýtené tuky, oleje typu omega 6, alkohol.

Estrogény možno znížiť-jesť viac obilnín s pšeničnými otrubami. Estradiol je najväčší vinník pri vzniku rakoviny prsníka.
Vhodným jedlom je sója, fazuľa, potraviny mora, tučné ryby, vitamín D, vitamín C, nepiť kávu, nepiť alkohol, neflámovať-2x viac nádorov ako keď nie, nejesť nasýtené tuky.

Rakovina pľúc

Vhodná: zelenina listová, oranžové ovocie, mrkva, brokolica, špenát, kapusta, šalát, citrusy, pomaranče, zemiaky, zelený čaj, fazuľa, nízkotučné mlieko, paradajky, pridať trocha betakaroténu denne, vitamín B, vitamín C, čaj.

Rakovina konečníka

PIVO je to, čo ju spôsobuje, dva litre denne je hrozba vzniku.

Rakovina hrubého čreva

Acidofilné mlieko piť, jesť marmeládu, pektín pomáha. Veľké nebezpečie je v tukoch živočíšnych, čím menej mäsa, tým lepšie. Pitie škodí, ale najviac škodí pivo, mechanizmus sa nevie.

Imunita

Vhodné: jogurt, cesnak, potraviny s betakaroténom, zinok, vegetariaánska strava, nízkotučná strava
Nevhodné: tučná strava, nasýtené tuky, olivový olej je vhodný

170g jogurtu zabráni chrípke, sennej nádche, hnačkám a rakovine. Vhodné sú huby Šiitake, cesnak, zinok oživuje stárnucí imunitný systém, kto má málo zinku trpí naviac infekciami dýchacích ciest. Tuk otupuje imunitu. Víno zabíja niektoré infekcie, kedysi sa baktérie v rybách zabíjali ponorením do vína.

Alkohol a hepatitída

Alkohol, nevie sa ako, blokuje vstrebávanie víru hepatitídy skôr, než sa dostane do tela. Veľmi vhodný je vitamín C. Obmedzte mäso a omega 6 mastné kyseliny. Miernite sa v cukre.

Reprodukcia, sex a iné

Vhodné: ovocie, vitamín C a potraviny, ktoré ho obsahujú a kyselina listová.
Nevhodné: tučné potraviny

Tuk, ktorý zjete môže regulovať  mužské a ženské hormóny. Tučná strava môže zmeniť mužské hormóny a ich sexuálny život.
Nezdá sa,  že by mäso zvyšovalo tvorbu hormónov, skôr môžu po dlhšom čase znížiť sexuálnu aktivitu, lebo tuční ľudia majú nižšiu hladinu testosterónu a tučná strava môže znemožniť erekciu. Tuk upcháva tepny penisu, spôsobí nepriechodnosť a vznikne impotencia.

Tučná strava u žien estrogén zvyšuje, zníženie tuku bráni vzniku rakoviny prsníka. Ak ženy pri prechode výrazne znížia spotrebu tuku, poklesne hladina estrogénu.

Omladenie starého spermatu: je to užiť 1000mg vitamínu C na deň. Nedostatok vitamínu C poškodzuje varlata. Fajčiari musia brať viac vitamínu C 2,5x viac.
Antioxidantom je glutation, ktorý je prítomný v zelenej zelenine, chrene, jeden pomaranč zabráni zlému spermatu. Proti vrodeným poruchám plodu možno bojovať tak, že pred pôrodom sa žena postará o dostatočnú hladinu kyseliny listovej.

Choroby

Ďasná  Vhodný vitamín C, nedostatok spôsobuje krvácanie.

Inkontinencia  Časté pitie káva veľmi zhorší tento problém, podobne alkohol.

Lupus Chronická únava, svetločervená kožná vyrážka, bolesti kĺbov. Vhodný je rybí tuk. Podobne omega 3 mastné kyseliny. Nevhodné sú lúšteniny. Rastlina vojteška spôsobuje Lupus.

Makulárna degenerácia Mrkva zachráni staré oči, jedna denne, obsahuje beta karotén, podobne pomáha vitamín C. Pri zachovaní zraku majú úlohu aj čučoriedky, spomaľujú stratu zraku.
Ustrice obsahujú veľa zinku. Chýba hlavne starým ľuďom, podporuje enzým dôležitý pre funkciu buniek sliznice, ak sa vyčerpá, vznikajú škvrny.

Metabolizmus všeobecne Potraviny, ktoré spaľujú kalórie sú horčica a pálivá paprika, metabolizmus zrýchľuje aj zázvor.

Rostrúsená skleróza Ide o poruchu metabolizmu tukov. Doteraz záhada pre neurológov. Ak znížite omega 6 mastné kyseliny na menej ako 2O g denne, veľmi to pomáha pre postihnutých pacientov pre túto nemoc.
Nevhodné je jesť tuky živočíšného pôvodu, mlieko a mäso. Dlhodobo treba byť vegetariánom. Príjem nasýtených tukov treba znížiť pod 15 g denne.

Swanová diéta
1.rok nejesť červené mäso, kuracinu a morku
2.nejesť žiadne mliečne produkty s vysokým obsahom tuku, len pod 1%
3.nejesť žiadne priemyselne spracované potraviny s nasýtenými tukmi
4.nejesť viac ako 15 g tuku denne /3 kávové lyžičky/
5.denne jesť omega 3 mastné kyseliny-ryby, rybí tuk...
6.už 1 kávová lyžička oleja z treščej pečene denne minimálne 30g denne

Vhodné sú ľanové semienka a iné semienka, zmierní a zmenší sa počet relapsov.

Neuralgia trojklanného nervu

Bolesť trojklanného nervu, bolestivé tiky, ide o nervovú poruchu, trvá minútu potom mizne. Je to bolesť okolo úst, nosa, zubov, vyvolá sa úsmevom, hovorením, dotykom.

Vadí kofeín, čokoláda, orechy. Určitú úlohu by tu mohol hrať vírus oparu, treba vyradiť potraviny, ktoré vyvolávajú  toto ochorenie. V podstate ide o vyradenie potravín s veľkým obsahom arginínu, aj za jednu noc pocítite úľavu.

Parazity

Vhodné: cesnak, napr. Giardiu cesnakom zničíte za jeden deň.

Recept: 2O strukov cesnaku zmixovať s trochou vody, potom dvakrát denne užívať jeden diel na dvadsať dielov vody 1/3 šalky. Žalúdok a črevá môžu upratať aj dyňové semená.

Parkinsonová choroba

Nedostatok orechov a semien? Možno nedostatok vitamínu E v rannom detstve. Vysoké dávky vitamínu E môžu chorobu zastaviť.

Prostata

Dyňový liek – semienka (plnú hrsť), sú bohaté na alaním, glycín a kyselinu glutámovú. Človeku uľavia pri močení, nutkaní na močenie a pri počte močení. Pol šálky dyňových semien obsahuje päťnásobnú dennú dávku.

Vhodné sú aj ohurkové, melónové, sezamové semená, sójové bôby, ľanové semená, mandle,vlašské orechy, para orechy, arašidy- užívať ako liek asi pol lyžičky denne.

Lupienka

Zápalové ochorenie kože, červená, suchá, šupinatá koža s bolesťou a svrbením.

Vhodné sú oleje z rýb, tučné ryby, lososy, makrely, treščia pečeň. Obmedziť nasýtené tuky omega 6.

Svrbenie a pálenie konečníka

Spôsobuje kofeín, orechy, čokoláda, môžu to robiť aj feferónky.

Spánok v spojitosti s cukrom a mliekom

Pol hodiny pred spaním zjedzte 3Og sladkého albo škrobovitého alebo nízkotučné potraviny bez bielkovín. Pohár teplého mlieka NIE! Mlieko skôr človeka prebudí, vravia vedci na základe výskumu.

Pozor na nespavosť detí v spojitosti s mliekom!
Môže to byť nespavosť z kravského mlieka-bez iných chorôb-príznakov-odborníci sa domnievajú, že látka z mlieka môže dráždiť nervový systém detí a udržuje nervový systém v čulom stave. Nevhodný je kofeín.

Fajčenie

Potraviny, ktoré znižujú chuť: ovos, vločky, hrozienka, figy, mandle. Jedzte špenát, nie mäso, jedzte silne zásadité potraviny. Kyslé nikotín odplavujú, čím túžba po cigarete narastá. Sú to alkohol, pečeň, šošovica, kurča, vajcia, syry, arašidy, vlašské orechy, brusnice, káva.

Ak používate nikotínovú žúvačku, NEPITE COLU, možno vypláchnuť kávou, kolou, vínom, ale nepiť, lebo ničíte liečebný účinok.

Zápal pošvy sliznice

Jedna šálka jogurtu denne s acidofilnou kultúrou/Candida alebo kvasiny-infekcie/.

Lieky v potravinách-antobiotiká

CESNAK, CIBUĽA, MED, VÍNO

Pôsobia tak, že prerušia tvorbu proteínov a baktérie sa prestanú množiť.

Potraviny s antibiotickým účinkom sú: jablká, banány, bazalka, repa, čuroriedky, kapusta, mrkva, kešu, zeler, feferonky, pažítka, kokos, káva, brusnice, kôpor, cesnak, zázvor, med, chren, pepermint, lipa, horčica, morské riasy, olivy, oriešky, papája, slivky, cibuľa, šalvia, cukor, čaj, mlieko, víno, jogurt.

Protirakovinné látky: Cesnak, kapusta, pepermint, sója, zelenina, citrusy, cel. pšenica, ľan, ryža, ovos, mäta, oregano, uhorky, rozmarín, tymian, pažítka, ananás, bazalka, estragon, jačmeň, cibuľa, olivový olej.

Vitamíny: vitamín C, E.

Antikoagulatíva: Aspirín z kôry vrby, prostaglandíny, ktoré zabráňujú zhlukovaniu krvných doštičiek, následne k upchatiu ciev, škorica, rasca, rybí tuk, cesnak, zázvor, hrozno.

AntiDepresíva: proti kofeín, zázvor, med, cukor.

Antihypertenzíva: zeler blokuje katecholamíny, cesnak, cibuľa, rybí tuk, grep, olivový olej.

Antioxidanty: predlžujú a chránia život-vitamíny a minerály, ryby, cesnak, avokádo, chren, bazalka, orechy, brokolica, kapusta, mrkva, zázvor, paradajky.

Proti nafukovaniu:anýz, bazalka, harmanček, kôpor, fenykel, cesnak, mäta, šalvia.

Na zníženie cholesterolu, LDL: mandle, jablká, avokádo, jačmeň, koriander, rasca, cesnak, štrbák, jalovec, lekorice, cibuľa.

Diuretiká: petržlen, kofeín, čaj, zeler, citrón.

Proti zahlieneniu: paprika, kari, cesnak, chren, horčica, cibuľa, koreniny.

Hormony na estrogen: jablká, anýz, brokolica, kapusta, mrkva, krájaná zelenina, ľanové semená, cesnak, ovos, ananás, sezam, sója.

Proti bolesti: káva, feferonky, hrebíček, cesnak, zázvor, pepermint, cibuľa, mäta, cukor.

Salicylany: čučoriedky, čerešne, sušené ríbezle, kari, ďatle, uhorky, slivky, melóny.

Sedatíva: anýz, zeler, hrebíček, rasca, fenykel, cesnak, zázvor, med, majoránka, cibuľa, pomarančová kôra, petržlen, šalvia, čaj.

Buďte sociálny, zdieľajte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>