Pistácie
Americkí vedci dospeli k záveru, že pred stresom môže človeka ochrániť hrsť pistácií denne.
Látky obsiahnuté v pistáciách stabilizujú krvný tlak a pulz.
Platí to však len v tom prípade, ak pistácie nie sú solené.
Výskum tiež ukázal, že denná porcia pistácií rapídne znižuje riziko vzniku rakoviny (najmä čo sa týka rakoviny pľúc).
Ukázalo sa, že pistácie sú dobrým nástrojom aj na regulovanie chuti do jedla.
Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera), majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov.
V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu.
Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesteroluv krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny.
Pražené pistácie majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová a linoleová), bielkovín, minerálov a vitamínov.
Konzumácia pražených pistácií je prospešná pleti, nervovej sústave a celkovému rastu a vývoju organizmu.
Pražené pistácie obsahujú až 60% tukov a vysoký obsah cukrov.
Ďalej pistácie obsahujú fytosterol, luteín, betakarotén a gama-tokoferol – antioxidanty rozpustné v tukoch.
100g pistácií obsahuje: 27.65g sacharidov, 21.35g bielkovín a 10g vlákniny.
Minerály: Draslík – 1042mg Fosfor – 485mg Horčík – 120mg Mangán – 1.275mg Vápnik – 110mg Zinok – 2.3mg Železo – 4.2mg |
Vitamíny: Vitamín B1 – 0.84mg Vitamín B2 – 0.158mg Vitamín B3 – 1.425mg Vitamín B5 – 0.513mg Vitamín B6 – 1.274mg Vitamín B9 – 50mg Vitamín C – 2.3mg |
Pripravte si mňamku z pistácií – Pistáciové jazýčky
Potrebujeme:
2 bielka
štipka soli
75g práškového cukru
dreň z 1 vanilkového struku
75g mletých nesolených pistácií
100g jemne zomletých lúpaných mandlí
na posyp: zopár nadrobno vylúskaných pistácií
Postup:
Bielky vysľaháme so štipkou soli a pridáme cukor. Dobre vyšľaháme.
Pridáme najemno zomleté pistácie a mandle, jemne zamiešame do bielkov.
Na plech vyložený papierom na pečenie pomocou cukrárenského vrecka striekame jazýčky a posypeme nasekanými pistáciami a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov cca 15 – 20 minút.
Necháme dobre vychladiť a uskladňujeme v plechovej dóze v chlade.
Pridaj komentár