Píniové orechy

Píniové orechy sa podieľajú aj pri tvorbe nervového tkaniva, znižovaní krvného cholesterolu a blahodárne vplývajú na artérPíniové orechy sa podieľajú aj pri tvorbe nervového tkaniva, znižovaní krvného cholesterolu a blahodárne vplývajú na artérie.

Píniové orechy majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú takmer 61% tukov, zložených najmä z polynenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová a pinolová).

Píniové orechy sú bohaté aj na biologicky kvalitné kompletné proteíny.

Píniové orechy pomáhajú pri chudnutí, pretože sú bohaté na užitočné polynenasýtené tuky, ktoré v tele zvyšujú kapacitu spaľovania ostatných tukov.

100g píniových orechov obsahuje: 13.1g sacharidov, 13.7g bielkovín a 3.7g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 597mg
Fosfor – 575mg
Horčík – 251mg
Mangán – 8.8mg
Vápnik – 16mg
Zinok – 6.4mg
Železo – 5.5mg
Vitamíny:
Betakarotén – 17µg
Vitamín A – 0.99µg
Vitamín B1 – 0.4mg
Vitamín B2 – 0.2mg
Vitamín B3 – 4.4mg
Vitamín B5 – 0.3mg
Vitamín B6 – 0.1mg
Vitamín B9 – 34mg
Vitamín Bp – 55.8mg
Vitamín C – 0.8mg
Vitamín E – 9.3mg
Vitamín K – 53.9µg

Píniové orechy rastú predovšetkým voľne, majú hrubé, asi 15cm veľké šišky.
Trvá asi 3 roky, kým sa šiška úplne vyvinie a otvorí.

Po zbere sa musia šišky píniového orecha otvárať za pomoci tepla.
Potom nasleduje lúpanie, umývanie, kefovanie a preberanie jadier.

Píniové orechy je potrebné rýchlo spotrebovať, lebo rýchlo horknú

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *