Pekanové orechy

Pekanové orechy sú podobné vlašským orechom. Sú však dlhšie, jemnejšie a sladšie.

Pekan je veľmi kvalitný orech, ktorý má okrem tuku až 10 % bielkovín.
Obsahuje veľké množstvo provitamínu A, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápnik a železo.

Jadro pekanového orecha je jedlé, s bohatou maslovou príchuťou.
Konzumovať sa môže čerstvo vylúpané alebo je možné pekanové orechy pridávať do rôznych pokrmov.

Pecanové orechy sú vynikajúce obzvlášť v rôznych orechových dezertoch, ale aj všeobecne vhodné na oživenie jedálnička.

Pekanové orechy môžeme konzumovať samotné, alebo pridať do musli a iných zmesí, sladkého a slaného pečiva.
Vďaka obsahu tuku môžeme z pekanových orechov urobiť výbornú orechovú nátierku.

Pekanové orechy obsahujú aj fytochemikálie a nenasýtené tuky.

Orechy môžeme uchovávať na chladnom a suchom mieste aj rok.
Vylúpané pekanové orechy skladované pri teplote -15 stupňov vydržia až dva roky.

100g pekanových orechov obsahuje: 13.86g sacharidov, 9.17g bielkovín a 9.6g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 410mg
Fosfor – 277mg
Horčík – 121mg
Mangán – 4.5mg
Vápnik – 70mg
Zinok – 4.53mg
Železo – 2.5mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.66mg
Vitamín B2 – 0.13mg
Vitamín B3 – 1.167mg
Vitamín B5 – 0.863mg
Vitamín B6 – 0.21mg
Vitamín B9 – 22mg
Vitamín C – 1.1mg
Vitamín E – 1.4mg
Vitamín K – 3.5µg

Pripravte si z pekanových orechov chutný kokosovo-pekanový krém

Kokosovo-pekanový krém

Potrebujeme:
1 kondenzované mlieko, 4 žĺtky, 1 1/2 PL vanilkový extrakt, 1 1/2 balenia masla, 3 hrnčeky kokosovej múky, 1 1/2 hrnčeka cukru, 1 1/2 hrnčeka pekanových orechov.

Postup:
Pomocou metličky vymiešame žĺtky, mlieko a vanilku vo veľkej panvici na strednej teplote.

Pridáme maslo a cukor a varíme na strednej teplote okolo 15 minút alebo až nezhustne a nezhnedne (1 minútu bude riedka, ale potom hustejšia).
Neustále miešame.

Odložíme a pridáme kokos a pekanové orechy a dobre premiešame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *