Mungo fazuľka II.

Niektoré semená fazuiek munga konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie.
Práve naklíčením tieto tendencie prudko znížime.

Aktivita enzýmov v rastlinách nie je už nikdy tak intenzívna, ako počas najrannejšieho štádia klíčenia semien.

Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlastné enzýmy k väčším výkonom.

Semená pôsobia pred započatím tráviaceho procesu, takže ich živinová účinnosť je niekoľkonásobne vyššia než u semien, z ktorých vzišli.

Pri klíčení akýchkoľvek semien sa tiež neobyčajne zvyšuje obsah vitamínov.

Napríklad množstvo vitamínu B2 obsiahnuté v ovse sa takmer okamžite zvyšuje až o 1300 percent!
V okamihu, keď na povrch prerážajú prvé malinké zelené lístky, obsahuje ovos tohto vitamínu už o 2000 percent viac ako semienko v kľude.

Dramaticky stúpa tiež podiel ostatných vitamínov:
biotin (vitamín H) o 50 %,
kyselina pantothenová (B5) o 200 %,
pyridoxin (B6) o 500 %,
kyselina listová o 600 %.

Množstvo vitamínu C sa počas troch dní po naklíčení sójových bôbov znásobuje až päťkrát.
Naklíčené sójové bôby sú v skutočnosti také bohaté na vitamín C, že na pokrytie odporúčanej dennej dávky dospelej osoby ich stačí iba jedna polievková lyžica.

Posúďte sami, kde inde v prírode by ste našli takú vysokú kvalitu živín a za takú nízku cenu?

Čo všetko môžeme klíčiť
Najpoužívanejšie je zelená sója – mungo. Z 1/2 dcl fazuliek za 3 dní získate extrémne výživný šalát.

Zo strukovín sú to ďalej zelený hrach (nesmie byť „mŕtvy“-taký nevyklíči), cícer, šošovica hnedá aj šošovica červená, sója, fazuľa azuki.

Kapustovité rastliny sa klíčia hlavne pre získanie rastliniek pikantnej chuti na ochutenie šalátov a sendvičov. Patrí sem reďkovka, červená reďkovka Sango, červená kapusta a brokolica.
Z ostatných je veľmi jemná lucerna, pór, horčicové semeno, sezamové semienko, slnečnicové semienko, jačmeň, pšenica, žito, ovos, proso.

Ako správne naklíčiť mungo fazuľku
1/2 deci suchých fazuliek munga poriadne niekoľkokrát prepláchneme a namočíme do vlažnej vody na 24 hodin. Mungo sa nám krasne napučí-nabobtná.

Po 24hodinách fazuľky vložte do pohára a umiestnite v tmavej miestnosti (kúpeľňa, skrinka kuchynskej linky atď).

V priebehu nasledujúceho dňa pohár 2x až 3x denne prepláchnite vlažnou vodou.
V pohári nesmú zostávať zvyšky vody, pretože z toho môžu vznikať plesne.

Od 2. dňa po umiestnení munga do pohára sa začnú objavovať prvé klíčky.

Celá masa munga s klíčkami sa postupne dvíha až nakoniec dosiahne 2/3 obsahu pohára. Proces klíčenia je ukončený na 3-4 deň od naplnenia pohára.

Klíčky majú mať dĺžku 20-30 mm a majú byť hrubé 3-4 mm.
Ak klíči mungo dlhšiu dobu, vyvinú sa rozvetvené korene, ktoré zhoršujú vlastnosti klíčka (klíčky sa možu zafarbiť aj do fialova.

Vyklíčené fazuľky munga z pohára vyberieme a konzumujeme.
Podobným spôsobom ako mungo môžeme klíčiť napr šošovicu, ktorá klíči dobre a rýchlo.

Ak nestihnete klíčky zkonzumovať, môžete ich prepláchnuté a zliate uchovávať v chlade-v chladničke.
Pri nízkej teplote, ktorá tam je sa proces zastaví, resp. zníži na minimum a môžete tak mať pripravené čerstvé klíčky ešte niekoľko dní.

Pripravte si chutný a zdravý recept – Zeleninový šalát
Mungo klíčky nakrájame, pridáme jemne nastrúhanú mrkvu a nakrájané listy pekinskej kapusty, trochu octu, olivového oleja, sójovej omáčky.
Osolíme, pridáme trochu cukru a podávame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *