Marhuľové jadrá

Marhuľové jadrá dodajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, najmä horčík a kálium.
Dôležitý je aj vysoký obsah kyseliny listovej (potrebnej počas tehotenstva).

Horké mandľové jadrá obsahujú okrem toho zvýšenú koncentráciu látky zvanej amygdalín (laetril alebo vitamín B17).

Amygdalín je kombinácia neutralizovanej (nejedovatej) kyseliny kianovodíkovej, ktorá pomáha v boji a prevencii proti rakovine.

Existujú dva druhy marhuľových jadier – sladké a horké.
Sladké marhuľové jadrá pochádzajú z pestovaných marhúľ, ktoré sa bežne ponúkajú na trhoch.
Horké marhuľové jadrá sa získavajú z malých kyslastých divých marhúľ rastúcich v krajinách ich pôvodu.

Horké marhuľové jadrá sa vyznačujú svojou typickou aromatickou horkou mandľovou chuťou.
Jadierka sa môžu líšiť vo svojej veľkosti a sfarbením.
Zpravidla sú sladké jadrá podlhovasté a horké majú skôr menšiu guľatejšiu formu.

V júli sa marhule zbierajú a sušia. Po polovici času sušenia sa zo sladkých mäkkých marhúľ ručne vytlačí kôstka.
Pri kyslastej odrode divých marhúľ sa ovocie najskôr prekrojí a ručne sa kôstka vyberie.

Kôstky sú ďalej sušené a napokon sa rozbijú, aby sa získala mandľa – jadro.
Marhuľové jadrá sa starostlivo ručne preberajú.

Zdravotný význam

Často sa môžeme stretnúť s tvrdeniami, že aj sladké marhuľové jadrá obsahujú amygdalín. To však nie je pravda.
Výlučne horké marhuľové jadrá z malých kyslastých divých marhúľ obsahujú túto vynikajúcu substanciu.

Nasadzovanie vitamínu B17 v biologickej rakovinovej terapii je už od 50. rokov minulého storočia kontroverzne diskutované.
Táto látka bola úspešne použitá v mnohých alternatívnych rakovinových liečbach.

Štúdie zo 70. rokov potvrdili jednoznačne (pri pokusoch na zvieratách) účinok amygdalínu proti nádorovým bunkám (Dr. Ernst Krebs, Dr. Kanematsu Sugiura).
Školské lekárstvo však tento účinok popiera.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *