Mandle vo výžive – prečo je vhodné ich papať?

Mandle sú upravované pre potreby použitia v potravinárskom aj kozmetickom priemysle, ale aj v terapeutike.
Najvhodnejšie je mandle konzumovať surové, pretože v priebehu chemického spracovania strácajú svoje cenné vlastnosti.

Využitie mandlí vo svetových kuchyniach

Mandle papáme ako surové alebo spracované.
V Gruzínsku sa z ich dodatkom pripravujú tzv. ovocno-mandľové klobásky.
Arméni z nedozretého, smaženého mandľového ovocia vytvárajú aromatický dodatok do mäsa.
V Kašmíre bola kedysi známa mandľová polievka s baraniny, podávaná na prepychových hostinách.
V južnej Európe je obľúbené mandľové mlieko marcipán – sladká hmota do torty a cesta na báze mandlí, ktorá dodnes dobýva srdcia gurmánov po celom svete…

Prečo je výhodné papať mandle?

Každý druh orechov poskytuje značné množstvo bielkovín, polynenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov, bez ktorých náš organizmus nie je v stave správne fungovať.

V mandliach sa nachádza okolo 55% tuku, 21% bielkovín, 16% sacharidov a 5% minerálov.

Mandle sú zdroj vysoko vstrebateľného vápnika (viac druhov mandlí výbornej kvality nájdete tu)
Mandle obsahujú horčík (odporúčaný osobám vystaveným častému stresu) a zinok, ktorý reguluje imunitný systém a pozitívne vplýva na vzhľad pokočky, vlasov a nechtov.
V mandliach nájdeme tiež prírodný antioxidant vitamín E.
V mandliach prítomný vitamín B2 je zodpovedný na správne fungovanie nervového systému a zraku. Pozitívne vplýva aj na pamäť a  koncentráciu.
Viac ako 20% zloženia mandlí sú bielkoviny – toto zistenie je zaujímavé pre vegetariánov, ktorích výživa sa laikmi môže javiť ako „úbohá“ na bielkoviny.
Mandle tiež zahŕňajú preferované zloženie cenných nenasýtených mastných kyselín.

Mandle v legendách a mýtoch…

Mandľovník podľa presvedčenia Feničanov bol považovaný za bohyňu, ktorej svetlo-ružová pleť pripomínala pekné kvety tejto rastliny.
V židovskej kultúre je tento strom nazývaný „strom cítenia“.
Ako hovorí jedna z legiend, mandľa sa narodila z tela dcéry Midasa, ktorá zomrela po strate milenca.
V starodávnych časoch ovocie mandľovníka symbolizovalo plodnosť, pre pravoslávnych a katolíkov je mandľovník stelesnením Márie.

One Response to Mandle vo výžive – prečo je vhodné ich papať?

  1. […] Taktiež sa z mandlí robí mandľová múka – používa sa na cestá, dezerty, ale napríklad aj do palaciniek. Mandle obsahujú veľké množstvo vlákniny, avšak ich konzumácia v nadmernom množstve môže spôsobiť bolesti brucha a hnačku. O úlohe mandlí v diéte je tento článok: Mandle vo výžive – zistite prečo je vhodná ich konzumácia […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *