Mandle

Mandle znižujú hladinu cholesterolu a minimalizujú riziko vysokého krvného tlaku, ochorení srdca, krvácania do mozgu.

Mandle sú olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus).
Mandle obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov.

Nelúpané mandle sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď.
Nelúpané mandle obsahujú aj vitamín B2, kyselinu nikotínovú a antioxidant vitamín E.
Okrem toho sa v nelúpaných mandliach nachádza veľké množstvo vápnika, dôležitého pre vývoj kostí.

28 g mandlí denne znižuje hladinu cholesterolu v priemere až o 4%!

Mandľový olej je najsilnejším vlasovým aktivátorom.
Jemnou pravidelnou masážou vlasov a vlasovej pokožky docielite krásne a lesklé vlasy, ktoré budú mať zdravý rast, obmedzí sa ich vypadávanie a nebudú sa lámať.
Táto masáž zabráni aj tvorbe lupín.

Mleté mandle by ste mali kúpiť iba vtedy, keď ich veľmi súrne potrebujete.
Nie sú iba drahšie ako celé, ale nemožno ich ani dlho držať.

Zatiaľ čo v mletých, a ešte aj nesprávne skladovaných mandliach môžu zahniezdiť plesne obsahujúce jed aflatoxín, ktorý vyvoláva rakovinové ochorenia, na celých mandliach na prvý pohľad zbadáme, či sú čerstvé.

100g mandlí obsahuje: 21.7g sacharidov, 49.42g tuku, 21.22g bielkovín a 12g vlákniny.

Minerály:
Draslík – 705mg
Fosfor – 484mg
Horčík – 268mg
Mangán – 2.285mg
Sodík – 1mg
Vápnik – 264mg
Zinok – 3.08mg
Železo – 3.72mg
Vitamíny:
Vitamín B1 – 0.211mg
Vitamín B2 – 1mg
Vitamín B3 – 3.385mg
Vitamín B5 – 0.469mg
Vitamín B6 – 0.143mg
Vitamín B9 – 50mg
Vitamín Bp – 52.1mg
Vitamín E – 26mg

Mandľové sucháre pripravené z nelúpaných mandlí sú skvelá pochúťka

Potrebujeme:
4 bielky, 5 dkg práškového cukru, balíček nelúpaných mandlí, 10 dkg hladkej múky.

Postup:
Bielka s cukrom vyšľaháme metličkou, nie mixérom, aby sa cukor rozpustil.
Do vzniknutej hmoty primiešajte múku a mandle (nelúpať). Cesto už nešľaháme, len premiešame.

Nalejeme do vymasteného a hrubou múkou vysypanej formy na srnčí chrbát a pečieme na 150°C do zlatista.
Po upečení aj s nádobou necháme aspoň 12 hodín odpočívať.

Potom z formy vyberieme a keks nakrájame na veľmi tenké plátky ostrým nožom.
Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte v mierne vyhriatej rúre dosušíme.
Mali by mať mierne zlatú farbu a mali by byť chrumkavé

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *