Hrach žltý, zelený, celý, polený

Najcennejšia na hrachu je jedinečná kombinácia horčíka a nukleových kyselín.

Preto má hrach výrazne omladzujúce účinky.

Vysoký obsah vlákniny nachádzajúci sa v hrachu má detoxikačné účinky.

Klíčiaci hrach zase obsahuje množstvo vitamínu C

Hrach je bohatým zdrojom antioxidantov.
Ďalej hrach obsahuje veľa karoténu, ktorý chráni náš zrak a stimuluje obnovu sliznice.

V nemalej koncentrácii v hrachu nájdeme aj nukleónové kyseliny – látky, ktoré v našom tele pôsobia regeneračne a doslova omladzujú náš organizmus.

Pri konzumácii hrachu sa preukázalo zlepšenie zrakovej schopnosti a spevňovanie vlasov.
Hrach je bohatým zdrojom bielkovín.

Zaváraním alebo inou tepelnou úpravou hrach stráca až 90 % vitamínov.
Ako každá strukovina, aj hrach obsahuje cukry, ktoré sú pre naše telo zdrojom okamžite využiteľnej energie.

100 g hrachu dodá organizmu 10 x viac bielkovín ako párok s hranolkami a šľahačková torta 🙂

100g hrachu obsahuje: 14.45g sacharidov, 5.42g bielkovín a 5.1g vlákniny

Minerály:
Draslík – 244mg
Fosfor – 108mg
Horčík – 33mg
Mangán – 0.41mg
Sodík – 5mg
Vápnik – 25mg
Zinok – 1.24mg
Železo – 1.47mg
Vitamíny:
Vitamín A – 0.04µg
Vitamín B1 – 0.266mg
Vitamín B2 – 0.132mg
Vitamín B3 – 2.09mg
Vitamín B6 – 0.169mg
Vitamín B9 – 65mg
Vitamín C – 40mg
Vitamín E – 0.1mg
Vitamín K – 24.8µg

Pravdepodobne aj sušený hrach vyklíči.
V semenách sa pritom uskutočňuje akýsi transformačný proces, pri ktorom sa mimoriadne obohacujú vitamínmi.
Surové klíčky – iba na rýchlo obarené vodou – sú dobre stráviteľné.

Nelúpaný suchý hrach by ste mali pred prípravou na niekoľko hodín – najlepšie cez noc – namočiť.
Na varenie však použite čerstvú vodu, aby ste sa vyhli plynatosti.

Urobte si chutný recept – Hrachové lievance

Suroviny:
– 200 g uvarený rozmixovaný hrach
– 5 lyžíc múka hladká celozrnná
– 4 strúčiky cesnak
– soľ
– korenie čierne mleté
– majorán
– na pečenie olej

Postup receptu:
Rozmixovaný hrach, múku, cesnak, soľ, korenie a majorán spolu premiešame.
Ak má cesto hustú konzistenciu trochu ho rozriedime vodou. Pečieme lievance.
Hotové lievance podávame ako samostatné jedlo alebo prílohu a konzumujeme s kopou čerstvej zeleniny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *