Himalájska prírodná soľ účinky [4]

Himalájska prírodná soľ účinkyČlánok prírodná himalájska soľ časť 4 z 5
predošlý článok časť 1 z 5 >>> Himalájska soľ a NaCl
predošlý článok časť 2 z 5 >>> Himalájska soľ a NaCl história
predošlý článok časť 3 z 5 >>> Himalájska prírodná soľ

Ako zlepšiť situáciu, ako sa vyhnúť problémom v starobe, aké sú možnosti a riešenia?

1 Možnosť ako si pomôcť

      • Je výhodné vylúčiť zo stravy, alebo aspoň radikálne eliminovať všetko to, o čom viete, že prispieva k rozrastajúcemu sa problému.
        Čo je to? Chlorid sodný tu uvádzam ako na prvom mieste ale len preto, že o ňom pojednáva tento článok.
        Zredukujte jeho požívanie a to tak doma, ako aj mimo domova.
      • Vylúčte, alebo radikálne obmedzte všetky spracované potraviny, lebo tie obsahujú NaCl a množstvo iných nepotrebných látok.
        Tieto nám v tele natrvalo zostávajú, alebo sú minimálne nepotrebné a pred tým, než ich vylúčime, oberajú organizmus o energiu a zaťažujú celý systém.
      • Vylúčte, alebo radikálne zredukujte všetky živočíšne produkty.
        Tieto produkty obsahujú už samé v sebe kyselinu močovú a iné látky produkujúce kyslosť. Mäsové produkty nie je možné bez silných dávok chloridu sodného zakúpiť a ani konzumovať.
        Len si spomeňte na to ako chutia párky, saláma, jogurty, nátierky, konzervy, syry atď. Tu je možné vhodiť všetko z tejto oblasti na jednu kopu.
      • Znížte používanie všetkých  druhov tukov a olejov vo vašej strave.
        Prečo? Lebo strava so silným podielom tukov bez soli – nie príliš chutí.
        A tým pádom tu zadávate zbytočnú príležitosť na zvyšovanie dennej dávky soli a logicky, že idete do rizika, že prekračujete hodnoty, ktoré viac obličky nevedia vylúčiť.

2 Možnosť ako si pomôcť

      • Bolo by výhodné naučiť sa pripravovať jedlá šetrným spôsobom s celkom iným systémom solenia.
        Napríklad nikdy nesoliť polievky a jedlá počas ich prípravy, ale vždy až po dohotovení a existujú aj ďalšie triky.
        Lebo počas prípravy jedla sa soľ dostane dovnútra napríklad zemiakov.
        Ale naše chuťové poháriky na jazyku zachytávajú slanosť v prvej línii z vonkajšej strany sústa, ktoré sa dostane do pusy.

Totiž uvedomte si, že problém s nedostatkom soli nemáme nikdy v zmysle množstva soli v organizme, ale vždy len na jazyku.
Teda ide len o chuť jedla a s ňou spojené návyky.

Ak sa naučíte pripravovať jedlá a to hlavne aj polievky tak, že soľ do nich vložíte až celkom na záver, dokonca v niektorých prípadoch až na tanieri, tak už len týmto jednoduchým krokom radikálne zredukujete príjem soli do vášho organizmu.

Príklad so zemiakmi

Tu je  jeden príklad, ktorý vám objasní o čo ide. 

Predstavte si 200 gramov zemiakov pečených, prípadne ináč upravovaných tým klasickým staromódnym spôsobom – teda tak, že sa hneď po tom, ako sa vložia na pekáč posypú soľou.
Prípadne, že sa do vody, kde sa varia nasype soľ.

A teraz si predstavte 200 gramov sušených slaných zemiakových lupienkov.

1 otázka:
Čo si myslíte, ktoré z týchto 200 gramov chutia slanšie?
Odpoveď je jednoznačne – zemiakové lupienky. Veď tie sú tak slané, že je soľ na ich povrchu aj voľným okom v podobe kryštálikov viditeľná.

2 otázka:
Čo si myslíte, kde sa nachádza viac soli vyjadrené v gramoch? V 200 gramoch zemiakových lupienkov, alebo v 200 gramoch pečených zemiakov?
Odpoveď je nečakane prekvapivá – štandardne zjete viac soli s varenými, alebo pečenými zemiakmi.

3 otázka:
Z akého dôvodu chutia zemiakové lupienky slanšie, než pečené zemiaky z trúby a napriek tomu majú v rovnakom obsahu menej soli?
Pretože soľ na zemiakových lupienkoch sa nachádza len na ich povrchu. Vo vnútri nie je žiadna soľ.

A jazyk, keď príde do kontaktu s týmto slaným povrchom, tak má pocit, že je v lupienkoch viac soli, než v chuťovo menej slaných pečených zemiakoch.

V takýchto pečených zemiakoch je, ale soľ rozložená vo vnútri zemiaku a nie je pre chuťové poháriky na jazyku tak silne znateľná.

A tak vplyvom nutnosti viac soliť u niektorých produktov, sú väčšinou už hotové jedlá dodatočne zbytočne presolené, hoci chuťovo to tak nepôsobí.

3 Možnosť ako si pomôcť

      • Bolo by výhodné sa naučiť novým zvykom a zmeniť aj stravovanie sa mimo domu, teda v škole, na pracovisku a na cestách.

Ako na to?
Sú len dve cesty :

Prvá je tá, že si budete vyberať v stravovacích zariadeniach len zdravé a telu prospešné jedlá.
Toto je nielen na Slovensku, ale prakticky všade riadne veľký problém.

Prečo?

Lebo chorých ľudí je 95 % a zdravých len 5 %.
A reštaurácia, závodná kuchyňa, alebo iný druh stravovacieho zariadenia je orientovaný na zisk a nie na vaše zdravie.

Zisk prinášajú chorí a nie zdraví.

A tak budete mať zo začiatku problém nájsť vôbec zariadenia, kde sa ako tak zdravo varí.

Náhradné riešenie je, ale veľmi elegantné a jednoduché, aj keď z počiatku možno nie najľahšie na realizáciu.

Druhá cesta je cesta samostatnosti
Pripravujte si jedlá doma sami a berte si ich so sebou na cesty, do auta, do práce.

Chce to kompletne zmenu myslenia a postoja ku životu. Tu narazíte na prekážky nielen v oblasti stravovania, ale hlavne aj manažmentu svojho vlastného času a života.

Pretože v tomto bode sa nejedná len o jedlo ako také.
Táto oblasť si od vás vyžiada zmenu plánovania času, zmenu návykov v oblasti technickej prípravy – napríklad varenia polievky na nasledovný deň do práce a podobne.

Ak ale človek chce, tak sa tu postupne vytvoria nové návyky a zabehnú do praxe do takej miery, že dnes by napríklad mňa ani v duchu nenapadlo zakotviť do nejakej choroboplodnej reštaurácie a napchať do sebe jedlo plné cukrov, transfetov, soli a neviem čoho iného.

Na druhej strane nemám absolútne žiadny problém si v krátkej chvíli zabezpečiť vitálne, zdravé jedlo a to aj krátkodobo na celý deň, napríklad ak mám niekde vycestovať.

4 možnosť ako si pomôcť

      • Vyraďte okamžite bežný chlorid sodný zo svojej stravy a nahraďte ho prírodnou – neupravovanou soľou.
        S odstupom najkvalitnejšia soľ na svete je Himalájska.
        Ale ak si zadovážite akúkoľvek inú, tak v tomto smere spravíte obrovský skok ku zdraviu.
        S prihliadnutím na to, že cena 1 kg Himalájskej soli je na úrovni 1 kg akejkoľvek inej prírodnej soli, nemá zmysel nezvoliť najlepší produkt.

Pokračovanie článku časť 5 z 5 >>> Himalájska soľ príjem, odporúčania

 

 

článok prevzatý od jozefbezmena.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *