Himalájska prírodná soľ a NaCl [1]

Himalájska prírodná soľ a NaClČlánok prírodná himalájska soľ časť 1 z 5

95 % obyvateľov Európy používa už minimálne 50 – 60 rokov na konzumáciu takzvanú kuchynskú soľ.
Zakúpite ju bežne v akejkoľvek predajni potravín.

Mnohí z vás viete, že chemické označenie tejto soli je „NaCl“, teda CHLORID SODNÝ.
Chemická značka NaCl vyjadruje to, že sa táto zlúčenia skladá z „Na“ – to je značka sodíka a „Cl“ je označenie chlóru.

Táto soľ ( NaCl ) sa v potravinách nachádza väčšinou v týchto troch formách :

  • Soľ kamenná
  • Soľ morská
  • Soľ bylinková,
  • rôzne iné druhy mixov ako jodidovaná …fluorizovaná a pod.

Ak si myslíte, že morská, alebo bylinková soľ,  ktorú bežne zakúpite v obchodoch je hodnotnejšia a to len preto, že je väčšinou aj drahšia než soľ kamenná, tak je to VEĽKÝ OMYL.

Bežná soľ v potravinách tzv. bylinková, alebo morská je len obyčajný „MORSKÝ CHLORID SODNÝ“.
Alebo chlorid sodný, do ktorého bolo primiešaných zopár byliniek teda „BYLINKOVÝ CHLORID SODNÝ“.

A je logické, že chemická zlúčenina NaCl, ktorá sa získala z morskej vody je na chlp tá istá, ako chlorid sodný vyrobený zo soli kamennej, vydolovanej kdekoľvek v soľnej bani.

Chlorid sodný je používaný takmer všade

– všetky druhy konzerv a to či už slané, alebo sladké, s rastlinným či živočíšnym obsahom
– všetky druhy spracovaného mäsa na salámy, párky, klobásy …
– všetky druhy chleba, pečiva, koláčov …
– obrovské až neprehľadné množstvo rôznych slaných výrobkov keksy a pod.
– všetky druhy jogurtov, syrov … atď … tu môžeme pokračovať do nemoty stovkami výrobkov

Popri tom dostanete vy a vaše deti túto soľ na tanier v každej jednej závodnej, či školskej kuchyni, materskej škôlke, jasliach v hoteloch a reštauráciách.

V čom je vlastne problém s touto soľou?

Pre tých, čo nemáte čas, alebo nechcete čítať celý tento artikel, lebo je dosť rozsiahly, za to ale nabitý MEGA INFORMÁCIAMI, ktoré vám predĺžia život a skrášlia vašu starobu, to napíšem takto skrátene :

  • konzum chloridu sodného vám ničí predovšetkým kĺby, cievy a prispieva aj ku zbytočnému prekysľovaniu vášho tela
  • tým podporuje aj celý rad iných negatívnych prejavom v organizme
  • ako skalcifikovaný materiál spolu s vápnikom a inými látkami sa usádza v tele vo forme kameňov: obličkových, žlčových, močových (POZOR aj nadmieru vysoká konzumácia prírodných solí nesie so sebou takéto riziká)
  • rôzne iné chemické zlúčeniny sa spolu s NaCl a nevylúčenými bielkovinami zo živočíšnych produktov usadzujú v kĺboch a cievach

Naopak … používanie prírodnej, neupravovanej – nejodidovanej – nerafinovanej, nefluorizovanej soli nie je spájané v tak širokej miere s negatívnymi následkami na zdravie.

Národy konzumujúce prírodnú soľ v rozumnej miere (aká to je sa dozviete nižšie), vykazujú podstatne menší, alebo žiadny stupeň poškodenia svojich ciev a kĺbov zapríčinených jedlou soľou.

Tým nechcem povedať, že tieto desaťtisíce ľudí sú od zdravotných problémov napríklad s kĺbami a cievami totálne ochránené.
To nie!
Ale zdroj týchto problémov zo strany jedlej soli je rapídne nižší. Toto nie je možné o krajinách napríklad v Európe vôbec povedať.

Tieto informácie dnes nekrákajú len vrany na stromoch, ale dokonca aj pomaly každý lekár a to aj ten, čo sa o výživu vôbec nezaujíma

Určite ste to už sami niekde počuli, alebo čítali: MÁLO SOLIŤ lebo soľ ničí vaše cievy a kĺby a skracuje vám život!

Čo sa týka kĺbov a ciev, tak sa tu paradoxne spravidla niet čoho obávať … ale len prvých približne 35 – 50 rokov života.

V tejto fáze, je organizmus veľmi silný.
Je v stave fungovať a napasovať sa aj na už rozsiahlejšie poškodené chrupavky.

A to dokonca tak, že si postihnutý človek v priebehu rokov takmer nič mimoriadne nevšimne.
Problémy sa prejavujú na začiatku druhej polovice života, teda okolo 40 -50 tky, kedy je ale v mnohých prípadoch už hlavne, čo sa týka kĺbov neskoro.

Tu sa už bez liekov, operácii, alebo asistencie farmaceutického priemyslu nedá optimálne fungovať.

Prírodná soľ je jemnejšia, alkalickejšia a obsahuje niekoľko desiatok minerálnych látok.
Naproti tomu chlorid sodný je kyslá – agresívna chemikália s obsahom len dvoch prvkom.

Otázky, ktoré vás ozdravia a ušetria problémy na starobu

  • Čím solili ľudia svoje jedlá, keď tu nebol chlorid sodný, ktorý dnes používa drvivá časť Európy?
  • Ako sa táto chemikália, ktorú voláme kuchynská jedlá soľ dostala dnes na naše taniere?
  • Prečo by mal byť chlorid sodný zas až tak škodlivý, ak ho konzumuje takmer celý svet?
  • Aké sú zásadné rozdiely medzi NaCl a prírodnou, neupravovanou soľou?
  • Z akého dôvodu je NaCl silne agresívny pričom prírodné soli sú v závislosti od druhu omnoho alkalickejšie?
  • Čo je pravdy na tom, že je možné si prírodnou soľou detoxikovať telo, teda, že prírodná soľ je v stave rozpúšťať usadeniny a nánosy v kĺboch a cievach?
  • Ako ovplyvňuje prírodná soľ úpravu vysokého alebo aj nízkeho tlaku?
  • Akým spôsobom je možné používať prírodnú soľ na ozdravovacie a detoxikačné kúry?

Poďme hneď na odpovede

Pred 100 – 120 rokmi ľudia na celom svete nepoznali chlorid sodný v tej podobe, ako ho dnes konzumujeme.
Všade na svete sa používala na solenie len prírodná soľ.

Aká je to prírodná soľ?
Je to zmes minerálov – látok, ktorá sa nachádza bežne v zemi. Vyznačuje sa slanou chuťou a vo všeobecnosti sa nazýva soľ.

Teda taká, ktorá sa jednoducho bagrom, alebo krompáčom v nejakej soľnej bani nakope a presne v tomto stave, v akom bola zo zeme vydolovaná príde – nezmenená aj na naše taniere.

Odkiaľ sa tu takáto prírodná soľ zobrala?

Väčšina terajších oceánov a morí obsahuje približne 3,5 %  soli. Pôvodné oceány obsahovali cca 1 % soli.
A to je presne toľko, ako sa nachádza aj v našej krvi, alebo napríklad slzách.

Z morí sa získava takzvaná morská soľ. Tej sa tu nachádza obrovské množstvo.
Ale aj v útrobách zeme sa nachádzajú veľké zásoby soli. Takáto soľ sa volá aj kamenná, alebo v prípade veľmi vysokej kvality aj kryštalická.

Ako sa dostala táto soľ do zeme?

Veľmi jednoducho!
Pred miliónmi rokov nebola na planéte žiadna pevnina, ale len slaná voda.
V tejto vode sa v koloidnom stave (teda rozpustené vo veľmi malých časticiach) nachádzalo zastúpenie všetkých známych prvkov, ktoré sú dnes na zemi.

Keď sa začala tvoriť prvá pevnina – teda ako začali z oceána vplyvom tektonických posunov platní na dne mora vytŕčať prvé kopce – pohoria, tak vznikali v údoliach týchto kopcov slané jazerá.

Tieto jazerá tu boli v podstate niečo ako uväznená voda z mora.
Susedné kopce a pohoria túto vodu obkolesili a odrezali od ostatnej morskej vody.

Prešli stotisíce rokov a voda z týchto soľných jazier sa odparila.
Na dne zostal len pevný, skryštalizovaný materiál,  minerály a iné prvky, ktoré sa v bývalej morskej vode nachádzali rozpustené – teda vlastne soľ.

Prešli ďalšie tisíce rokov a tieto minerály boli zasypané nánosmi zeme a zatlačené do hlbších vrstiev pohorí a kopcov.
Pod vplyvom dažďov, vysokého tlaku, času a splavovania ďalších minerálov z kopcov, postupne vznikla, skryštalizovala sa takzvaná jedlá soľ.

Túto soľ obmývala spodná voda, rozpúšťala ju a vynášala do vyšších vrstiev zeme.
A tu pod povrchom zeme ju svojim koreňovým systémom nasávala do seba vegetácia, stromy, tráva a rôzne rastliny.

Rastliny boli požierané zvieratami. A takto sa soľ dostávala do tela živočíchov.
V celom tomto kolotoči sa tak stala prírodná soľ s celým spektrom svojich prvkom jedným zo základných stavebných kameňov ľudského tela ako takého.

To bol základ, a teraz sa presuňme približne 100 – 120 rokov do predminulého storočia a roztočme pomaly kolotoč.

Kde a kedy sa zrodil chlorid sodný?

Pred 100 – 120 rokmi začal prudký dopyt po plastových výrobkoch v rozmáhajúcom sa chemickom priemysle.
Na výrobu plastov akéhokoľvek druhu bol vtedy potrebný čistý chlór.

Okrem toho bola potrebná aj čistá chemikália s označením NaCl – teda náš starý známy chlorid sodný.
Bez chloridu sodného a čistého chlóru nebolo možné vyrábať žiadne plasty.

V tej istej dobe vzrástla hlavne v zbrojárenskom priemysle enormne potreba sodíka.
A na čo bol tento prvok potrebný práve v zbrojárskom priemysle? Bez sodíka nebolo možné vyrábať zmesy do výbušnín.

A tak sa tu zrodilo odvetvie – miliardový priemysel na výrobu – získavanie týchto chemikálii: sodíka, chlóru a chloridu sodného.

Himalájska prírodná soľ priamo z Pakistanu

Pokračovanie článku časť 2 z 5 >>> Himalájska soľ a NaCl história
Pokračovanie článku časť 3 z 5 >>> Himalájska prírodná soľ
Pokračovanie článku časť 4 z 5 >>> Himalájska prírodná soľ účinky, pozitíva, použitie
Pokračovanie článku časť 5 z 5 >>> Himalájska soľ príjem, odporúčania

 

 

článok prevzatý od jozefbezmena.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *