Tichý zabijak E621 – glutaman sodný, MSG

msg-glutaman-sodny-e621Jeho negatívne (vedľajšie) účinky sú:

  1. Poškodenie hypotalamu vyvolané dávkou glutamanu sodného v období kojenia a následný rozvoj obezity.
  2. Ničí nervové bunky.
  3. Cukrovka.
  4. Migrény.
  5. Autizmus, poruchy pozornosti a hyperaktivita.
  6. Alzheimerova chorobu.
  7. Narušuje sietnicu oka a spôsobuje zelený zákal.
  8. Vyvoláva agresivitu.
  9. Žalúdočné vredy, gastritída.

Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný, MSG je jedným z najnebezpečnejších umelých potravinárskych prísad.
Ak je na výrobku napísané „chuť identická s prírodnou“, jedná sa o E621 a E631, v zahraničí sa označuje ako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamovej, ktorá je obsiahnutá vo všetkých bielkovinových prírodných potravinách, najviac v riasach Combu.

E631 – inosinát sodný, tj. soľ kyseliny glutamovej, sa používa ako súčasť korenia v rýchlom občerstvení. Glutaman sodný bol predstavený na začiatku 50-tych rokov ako zázračná látka zvýrazňujúca chuť, ktorej účelom je učiniť jedlo chutnejšie a príťažlivejšie.

Glutaman sodný má  schopnosť zlepšovať chuť potravín, do ktorých sa pridáva. Na jazyku má človek špeciálne receptory, ktoré na glutaman sodný reagujú, a ktoré sú od prírody určené k tomu, aby reagovali na prírodnú kyselinu glutamovú.

Začiatkom 20. storočia  sa Kikunae Ikeda, vedec z Japonska, zaoberal problematikou „chuti“ potravy obyvateľov juhovýchodnej Ázie, a upozornil na to, že jedlo pripravované so sušenými morskými riasami má výraznejšiu chuť a je tak chuťovo prítažlivejšie.

Podarilo sa mu identifikovať zdroj, tj. kyselinu glutamovú a už v roku 1909 Kikunae Ikeda patentoval tento svoj objav, ktorý pomenoval „adži-no-motto“, čo znamená „duša chuti“. V 50. rokoch dosiahla výroba glutamanu sodného novú priemyselnú úroveň.

Spočiatku ju pridávali iba do málo kvalitných výrobkov, mletého mäsa, ktoré bolo opakovane rozmrazované, zmrazeného mäsa, ktoré stratilo svoju pôvodnú kvalitu. A tiež sa používal pri výrobe potravín z luštenin, rýb, zeleniny, hydiny, aby sa zvýšila ich chuť, pri výrobe konzerv, polievok, koncentrátov, zmesi korenia. Pri výrobe salám sa do nich glutaman sodný pridává spolu s korením a soľou.

Glutaman sodný sa stal veľmi populárny v celom svete, priemysel ho spracováva v objeme asi 200 000 ton. Výrobcovia sa domnievajú, že je príliš drahé používať prírodné potraviny (cibuľu, cesnak) a závislosť vraj nespôsobuje.
Obsah glutamanu sodného v polotovaroch, výrobkoch z hovädzieho, bravčového, v klobásach je asi 0,05 – 0,15 % voči hmotnosti surovín.

Prírodná kyselina glutamová je kľúčovým prvkom pre výživu mozgu, zvyšuje intelekt, lieči impotenciu, depresie, znižuje únavu. Umelý MSG je jed, ktorý ničí nervové bunky.

Profesor Michael Hermanussen z Kielu (Nemecko) robil testy na potkanoch a na základe dosiahnutých výsledkov došiel k záveru, že aj nepatrné množstvo glutamanu v potkanej potrave ničí bunky diencefalonu, a rovnako ničí bunky, ktoré sú zodpovedné za chuť k jedlu a za pocit sýtosti.

Vedci špeciálne chovajú tučné potkany a myši s cieľom nájsť liek na chudnutie, pričom im hneď po narodení dávajú injekcie MSG (glutamanu sodného).
Glutaman sodný zvyšuje množstvo inzulínu trikrát, čo u živočíchov spôsobuje obezitu (je pravdepodobné, že spôsobuje obezitu aj u človeka).
Podľa svedectva neurochirurga Dr. Russella Blaylocka existuje súvislosť medzi náhlym úmrtím na zástavu srdca a vysokou mierou spotreby glutamanu sodného.

Mnoho ľudí trpí tzv. „syndrómom čínskej reštaurácie“: bolesťami hlavy, blednutím, potením, pocitom „ťažkých“ úst. Lékari považovali tieto príznaky za dôsledok podráždenia, avšak analýzy ukázaly, že sa v krvi zvýšila hladina imunoglobulínu, čo je príznakom alergie.

Výrobcovia si uvedomujú,  že mnoho ľudí sa radšej vyhýba potravinám, na ktorých obale je uvádzané: látka zvýrazňujúca chuť – glutaman sodný (E621), a snažia sa ju pred nami skryť.
Zvlášť, pokiaľ výrobok obsahuje minimálne 50 % glutamanu sodného, nemôže sa výrobca vyhnúť povinnosti oznámiť to kupujúcemu, ale niektorí výrobcovia sú natoľko suverénny, že na svojich výrobkoch uvádzajú „BEZ KONZERVANTOV“, „BEZ KONZERVAČNÝCH LÁTOK“ na prednej strane („No ADDED“ alebo „NO MSG Added“ vo verzii pre USA).

Iní výrobcovia schovávajú glutaman sodný pod následujúce názvy na obale: „Hydrolyzovaný rastlinný protein“ – „Hydrolyzed Vegetable Protein“ alebo sa dá skryť pod názvy ako „Accent“, „Aginomoto“, „Natural Meat Tenderizer“.
Majú snahu zdôrazniť, že ich produkt je zdravé jedlo, na rozdiel od výrobkov ich konkurencie, čo im zaisťuje viac šancí na predaj.

Výrobcovia priznávajú,  že glutaman sodný je návykový, ako aj jedlo z rýchleho občerstvenia, čo je ďalší bonus pre výrobcov, keď sa produkt dobre predáva a v budúcnosti budú spotrebitelia nakupovať iba vaše potraviny (pretože to je predsa tak veľmi chutné!).

Glutaman sodný je vo všetkých potravinách vyrábaných priemyselným spôsobom. Predovšetkým v polotovaroch, mäse, mliečnych výrobkoch je ho nemálo.

V Amerike sú už dlhú dobu ľudia týmto problémom znepokojení. Existuje mnoho amerických webových stránok na tému glutaman sodný. Stačí iba napísať do vyhľadávania: MSG v potravinách.

Výrobcovia glutamanu sami priznávajú, že ich výrobok spôsobuje závislosť. Ale to im pomáhá vyčleniť akýkoľvek produkt z množstva iných, čím nutia spotrebiteľa, aby si ho častejšie kupoval.

FDA (najstarší verejný zdravotnícky orgán na federálnej  úrovni) nestanovil pre používanie glutamanu sodného žiadne  obmedzenia. Tvrdí, že je bezpečný v akomkoľvek množstve.

Titulky mnohých štúdií však naznačují opak. Jedna z najstarších štúdií na túto tému pochádza už z roku 1978! Nazýva sa „Poškodenie hypotalamu vyvolané dávkou glutamanu sodného v období kojenia a následný rozvoj obezity“.

Ako lekári, tak aj výrobcovia potravín sú už minimálne 30 rokov zoznámení s nepriaznivými účinkami glutamanu sodného, ale napriek tomu trvajú na jeho údajnej bezpečnosti.
Nezávislé štúdie uvedené v knihe Erb. Johna E., preukázali, že glutaman spôsobuje cukrovku, migrény, autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu, Alzheimerovu chorobu.

Glutaman sodný (E621), „ochucovadlo“, „prírodne identická chuť“, MSG alebo jednoducho „korenie“ bez akéhokoľvek upresnenia.

Biely kryštalický prášok, ktorý vypadá trochu ako soľ alebo cukor a je dobre rozpustný vo vode. Vodný roztok prášku so soľou pripomína chuťou a vôňou mäsový vývar. Používa sa k dochuteniu studených predkrmov a omáčiek, polievok, zeleniny a kaší.

Sama o sebe nemá táto látka prakticky žiadnu chuť ani žiadny zápach, ale napriek tomu dokáže zvýrazniť chuť hydiny, morských plodov, húb a niektorých druhov zeleniny (tiež sa používá na zlepšenie chuti tabaku). Naopak sa glutaman nehodí na zlepšenie chuti ovocia, sladkostí a vajec.

  • Nielen, že zlepšuje prirodzené chuťové kvality potravy, ale tiež zvýrazňuje chuť a arómu konzerv, instantných potravín, druhoradého mäsa, karbonátkov, zhoršené chuťové vlastnosti spôsobené dlhodobým zamrazením, a to vďaka vplyvu na chuťové poháriky. Stačí ho iba malé množstvo k tomu, aby potravinársky technológovia ušetrili na mäse, hydine, hubách a ďalších prírodných zložkách.

Glutaman sodný sa dnes pridává takmer do všetkých potravín na zlepšenie chuti. Jestvujú spoľahlivé a overené údaje, že E621 spôsobuje návyk na určitý druh potravín.
Vďaka nemu sa nám zdá,  že jeme niečo veľmi chutné, vzbudzuje u nás veľmi silnú chuť k jedlu. Zamysleli ste sa niekedy, prečo majú deti tak rady všelijaké chrumky a chipsy?

Glutaman sodný je veľmi populárny v Amerike. S pomocou tejto prísady sa predáva  viac jedla. Táto prísada je neužitočná, ale pridávajú  ju všade, kde je to možné.
Glutaman sodný sa nepoužíva iba v poslednom desaťročí. Tvrdí sa o ňom množstvo vecí. Napríklad, že spôsobuje Alzhaimerovu chorobu, slepotu, vyvoláva u človeka agresivitu.

Má sa za to, že jeden gram glutamanu sodného denne je pre človeka bezpečný. Vedci sa domnievajú, že zvesti o glutamánovej závislosti sa zakladajú na pravde. Pre ľudí, ktorí často konzumují glutaman sodný, vypadá prirodzená potrava svieža, receptory chuti strácajú citlivosť. Človek sa tak na glutamane sodnom stáva závislým.

Glutaman je príčinou gastritíd, vredov, avšak najzávažnejším problémom je vznik fyzickej a psychickej závislosti. Výrobcovia majú právo použiť 9 gramov glutamanu sodného na 10 kg potravín.

Vedci urobili pokusy na potkanoch, aby zistili, ako v skutočnosti pôsobí glutaman sodný na človeka. Pokusy sa robili na potkanoch práve preto, že ich organizmus je podobný tomu nášmu.

msg-e621-glutaman-sdonýPrvá skupina potkanov užívala prípustnú dávku doplnkov stravy. Druhá skupina dostávala dvojitú dávku, tj. 2 gramy. Tretia kontrolná skupina bola kŕmená potravou, ktorá je pre tieto zvieratá prirodzená.
Desiateho dňa boli u potkanov kŕmených potravou, ktorá obsahovala dvojitú dennú dávku, zistené v žalúdku mikroskopické vredy. Po 20 dňoch sa vredy výrazne zväčšili, v žalúdku sa zvýšila kyslosť.

U potkanov, ktoré dostávali bežné denné dávky, sa žiadne výrazné zmeny po desiatich dňoch neprejavili. Až dvaciatym dňom sa v žalúdku objavili mikroskopické vredy, ktoré sa ku koncu mesiaca vyvinuli v skutočne závažné ochorenie. Potkany, ktoré dostávali dvojitú dávku sa do konca mesiaca stali veľmi agresívne. Jedno zviera uhynulo, ostatní príbuzní ho zožrali.

Pokiaľ by na mieste potkanov bol človek, viedlo by to k ochoreniu žalúdku, čriev a vzniku cukrovky. Rozdiel je iba ten, že u človeka k tomu dôjde za pol roka (10 dní života potkana je rovné trom mesiacom ľudského života).

Ako už bolo spomenuté vyššie, jestvuje presvedčenie, že 1 gram glutamanu sodného denne človeku neublíži. Preto majú výrobcovia povolené používať ho na 10 kg produkcie. Experimenty na potkanoch preukázali, že aj minimálna dávka glutamanu sodného spôsobuje žalúdočné vredy.

Povedzme, že ste zjedli 200 gramov chipsov. Váš organizmus dostane dávku 2 gramy glutamanu, čo dvojnásobne prekračuje dennú normu. Venujte pozornosť tomu, že okrem jedla z rýchleho občerstvenia je E621 súčasťou rady kombinovaných prípravkov. Takže celkový výsledok je ten, že za jeden deň spotrebujeme omnoho viac glutamanu sodného ako je stanovená norma.

30 % ľudí, ktorí konzumujú potraviny s glutamanom sodným má problémy s bolesťami hlavy, búchaním srdca, slabosťou vo svaloch, horúčkou a bolesťou na hrudi, glutaman má tiež negatívny vplyv na astmatikov. Táto prísada môže vyvolávať bolesti hlavy, Alzhaimerovu nemoc (demenciu).
Pokiaľ ste si u seba všimli niečo podobné, pokúste sa konzumovať čo najmenej potravín s touto látkou. Táto prísada sa používa v orientálnej kuchyni.

Opísané príznaky dávajú lekári do súvislosti s pojmom „syndróm čínskej reštaurácie“. Buďte opatrní: aby neodradili spotrebiteľov, neoznačujú výrobcovia prísadu E621 pravým názvom. Môže sa skrývať pod výrazom „dochuťovadlo“ alebo „zvýrazňovač chuti“. Okrem toho sa pod týmito výrazmi môže skrývať aj E622 (glutaman draselný), „dochuťovadlo“, ktoré je v našej zemi zakázané používať.

POZOR!! Predáva sa aj ako „korenie“ – Glutasol !!

Zdroj: www.coral-produkt.webnode.cz/news/tichy-zabijak-e621-glutaman-sodny/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *