Farebná fazuľa

Farebná fazuľa pomáha pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí aj proti rakovine hrubého čreva.

Látka glykokinín obsiahnutá vo farebnej fazuli pomáha znižovať obsah cukru v krvi.

Farebná fazuľa je vhodná aj na liečebnú diétu a bežnú konzumáciu pre diabetikov.

V medicíne a v ľudovom liečiteľstve sa využíva zriedkavá a vzácna vlastnosť farebnej fazule znižovať hladinu cukru v krvi, najmä pri cukrovke.
Tento účinok sa pripisuje glukokinínu a arginínu. Nemôže však nahradiť inzulín. Pôsobí iba ako podporné liečivo.

Okrem toho sa farebná fazuľa používa:
– pri zápaloch obličiek a močového mechúra, pri obličkových kameňoch,
– pri liečbe dny a reumatizmu,
– na znižovanie vysokého krvného tlaku

Farebná fazuľa tiež obsahuje množstvo ďalších stopových prvkov:
molybdén, glukokinín, viaceré aminokyseliny (arginín, tryptofán, asparagin, tyrozín), flavonoidy, kyselinu kremičitú a minerálne látky.

100g fazule obsahuje: 60g sacharidov, 24g bielkovín a 15g vlákniny.

Minerály:
Horčík – 140mg
Vápnik – 143mg
Zinok – 3mg
Železo – 8mg
Vitamíny:
Vitamín B5 – 0.8mg
Vitamín B9 – 394mg

Okrem pozitívnych účinkov a množstva obsahu vitamínov, má farebná fazuľa aj „nežiadúce“ účinky.
Jednou z nich je notoricky známa plynatosť, prípadne hnačka, ktorú fazuľa spôsobuje.

Zaujímavosťou je, že za ňu môžu oligosacharidy.
Zbaviť sa ich možno tak, že fazuľu pred tým, ako ju uvaríme, namočíme na niekoľko hodín do vody, pričom ju následne varíme v čerstvej vode.

Existuje ešte jeden recept na nepríjemné zdúvanie. Fazuľu jedzte často.
Čím viac fazuľu konzumujeme, tým lepšie ju váš organizmus trávi.

Fazuľové struky nikdy nejedzte za surova, pretože obsahujú jedovatú bielkovinu phasin (môže vyvolať črevné ťažkosti, ničí sa len tepelnou úpravou).

Farebná fazuľa tiež môže vyvolať nafukovanie a hnačky – hlavne u ľudí, ktorým chýba enzým na štiepenie tzv. alfagalaktosidov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *