Zelené potraviny – zelená strava

spirulina-chlorella-mlady-jacmen-mlada-psenica-zeleny-jacmenZelené potraviny z hľadiska histórie nie sú v ľudskej výžive nové. Len sme na ne, bohužiaľ, zabudli.

Zelené potraviny sú dôležitou súčasťou novej celosvetovej vlny stravovania, nazývanej tiež „green foods“ – zelená strava.

V prirodzenej forme obsahujú všetky dôležité nutričné látky ako vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a enzýmy.
Zároveň zabezpečujú vysokú vnútronú očistu, ktorá nám pomôže spriechodniť črevný trakt a cievny systém a účinne hojiť zápalové procesy v tele. Dodávajú energiu a posilňujú imunitný systém.

Zelená cesta“ však nepredstavuje asketický spôsob stravovania. Vychádza z poznatku, že najväčší vplyv na zdravie má obsah taniera a práve pravidelné užívanie zelenej stravy je tou správnou voľbou.
Medzi tzv. zelené potraviny patria cereálne trávy, predovšetkým zelený jačmeň a zelené a modrozelené riasy.

Všetky tieto prírodné potraviny predstavujú vynikajúce zdroje živín a obsahujú celé spektrum živých enzýmov. Okrem toho má každá z nich vďaka obsahu špecifických látok určité jedinečné vlastnosti.

Spirulina a chlorella
V minulom storočí vedci objavili celú paletu potrebných živín v dvoch veľmi užitočných pravekých sladkovodných riasach mikroskopickej veľkosti, a to v spiruline a chlorelle.
O ich význame zatiaľ vieme len málo a pritom v mnohých krajinách boli zdrojom pôvodnej potravy obyvateľov.

Tieto riasy tvorili pred miliónmi rokov súčasť vodného planktónu a zachovali sa prakticky bez zmien až dodnes. Veľmi dobre sa im darí iba v extrémne čistých vodách subtropických oblastí.
Existovať môžu len v prostredí bez zaťaženia pesticídmi a insekticídmi.

Spirulina je botanický názov drobnej modrozelenej odrody rias, pričom označenie „riasa“ nie je celkom presné, pretože spirulina neobsahuje bunkové jadro a preto sa zaraďuje medzi sinice.
To však nič nemení na fakte, že patrí medzi najstaršie organizmy na Zemi.

Jej skvelé nutričné vlastnosti cielene využívali také vyspelé kultúry, ako bola astécka alebo mayská. Pre našu generáciu objavil spirulinu v roku 1964  belgický botanik Jean Léonard v Čadskom jazere v Afrike.
Zber prirodzene sa vyskytujúcej spiruliny v sladkovodných jazerách Texcoco v Mexiku, Čadskom v Afrike a na ďalších miestach, napr. v Etiópii a Peru, sa dnes nahrádza umelým pestovaním.

Tento organizmus je zaujímavý najmä svojím obsahom plnohodnotných bielkovín.
Dve tretiny spiruliny tvoria čisté proteíny.

Súčasne je mimoriadne bohatá na vitamíny a minerály. Obsahujeviac vitamínu E ako obilné klíčky, viac betakaroténu ako mrkva a svojím obsahom vitamínu B12 opäť víťazí.

V našich zemepisných šírkach je zatiaľ známejšia chlorela, konkrétne druh Chlorella pyrenoidosa, ktorá žije na zemi od praveku v takmer nezmenenej forme.
Objavil ju mikrobiológ M.W. Beijernick a jej náziv je odvodený od latinských slov zelený a malý.

Pre vysoký obsah chlorofylu má táto jednobunková sladkovodná riasa smaragdovozelenú farbu. V priaznivých podmienkach so silným slnečným žiarením v neznečistenom prostredí sa množí až neuveriteľnou rýchlosťou. Za 3 až 6 hodín sa jej hmotnosť zdvojnásobí.

Obsahuje všetkých 8 aminokyselín potrebných pre život, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny a vlákninu.

Mladý (zelený) jačmeň
Jačmeň živil Egypťanov už 5.000 rokov pred kristom. V starej Číne ho považovali za symbol mužskej potencie a rímski gladiátori sa vraj búrili, keď im ho odopierali.
Ľudia tak poznali obilné trávy ako kvalitný zdroj potravy už odpradávna. Postupom času sme na mladý jačmeň zabudli, ale v posledných rokoch nastala jeho renesancia.

Ľudia túžiaci po zdravšom stravovaní poznajú zelený jačmeň najmä v podobe svetlozeleného prášku, ktorý vzniká vysušením čerstvo vylisovanej šťavy z mladých lístkov zeleného jačmeňa.
Rozmiešaním prášku zeleného jačmeňa v studenej alebo vlažnej vode získame jačmennú šťavu plnú enzýmov, vitamínov, minerálov, stopových prvkov a aminokyselín.

Zelený jačmeň nie je síce všeliek, ale pomáha v boji s rôznymi chorobami, vrátane artritídy, astmy, kožných problémov, obezity, málokrvnosti, zápchy, impotencie, problémov krvného obehu, cukrovky, vysokej hladiny cholesterolu a problémov s obličkami.

Mladý jačmeň totiž pomáha telu, aby sa liečilo samo.

Článok bol publikovaný v časopise MOJE ZDRAVIE č.6/2013.
Autor Zuzana Strešnáková

(obrázok od studiolinie.cz)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *